Muzej Jugoslavije proslavlja dvadeset peti rođendan izložbom "O fabrikama i radnicima" 1foto Muzej Jugoslavije

Izložbom o industrijskom nasleđu „O fabrikama i radnicima”, koja se realizuje u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike, Muzej Jugoslavije obeležava 25 godina od svog nastanka. U rođendanskoj nedelji, od 29. novembra do 5. decembra, biće realizovani i mnogi drugi edukativni i zabavni programi. Ulaz će tokom ovih sedam dana biti besplatan.

Izložba se bavi industrijalizacijom na teritoriji današnje Srbije, od njenih ranih pojava, sredinom 19. veka, do danas.

Ova važna tema biće sagledana iz različitih perspektiva – od društveno-političke, kulturne i istorijske, do tehničko-tehnološke.

Prvo autorsko vođenje kroz deo izložbe u Muzeju Jugoslavije biće organizovano već u subotu, 4. decembra, u 13 časova, dok će nastavak postavke u Muzeju nauke i tehnike posetioci moći da vide od 7. decembra.

Izložbu je pripremio kustoski tim ova dva muzeja: Ada Vlajić i Rifat Kulenović iz Muzeja nauke i tehnike i Jovana Nedeljković i Radovan Cukić iz Muzeja Jugoslavije.

Izložba može da se prati kroz pet industrijskih lokaliteta, koji na paradigmatičan način predstavljaju razvoj i funkcionisanje industrije na ovim prostorima u različitim istorijskim, političkim i društvenim okolnostima.

Biće prezentovana raznovrsna građa koju čine industrijski proizvodi, brojne fotografije koje svedoče o različitim aspektima fabričkog života i video-materijal, dok drugi predmeti i dokumentacija prikazuju rudnike u Boru i Majdanpeku, tekstilnu industriju u Leskovcu, Elektronsku industriju Niš, Kombinat Servo Mihalj u Zrenjaninu i Vojnotehnički zavod u Kragujevcu.

„Lokaliteti su ciljano odabrani kako bi se kroz specifičnosti njihovog razvoja prikazali brojni fenomeni koji se vezuju za proces industrijalizacije: uloga kapitala (privatnog/trgovačkog, državnog, stranog), položaj radničke klase, radnički standard i (prinudni) rad, prirodna uslovljenost industrije i promene u prirodnoj sredini koje nastaju industrijskim delovanjem, kao i veza industrije i nauke”, navode kustosi i kustoskinje izložbe i dodaju: „Lokaliteti verodostojno odslikavaju društvene promene, jer su u procesima privatizacije i deindustrijalizacije uglavnom svi prestali da postoje ili su opstali u značajno izmenjenom obliku. Institucionalna briga da se ovo nasleđe sačuva u najvećem broju slučajeva je izostala i, nažalost, postoji mali broj dobrih primera zaštite. To nas je i motivisalo da se bavimo ovim nasleđem.”

U pripremi izložbe takođe su učestvovali: Mira Luković, Mira Ninošević, Dragan Stojmenović i Stevan Golubović.

Autorka postavke u oba muzeja je Breda Bizjak, a za grafičko oblikovanje bio je zadužen Saša Pančić.

Izložba će biti otvorena do 15. februara 2022. godine.

U petak, 3. decembra, na aktuelnoj postavci „Muzejska laboratorija“ biće organizovana kamerna vođenja, za male grupe, kako bi posetioci i kustosi otvoreno porazgovarali o izložbi, temama koje ona pokreće i njenim budućim izmenama.

Ovakvo, interaktivno, tumačenje postavke deo je kontinuiranog istraživanja i preispitivanja jugoslovenskog nasleđa kojim se u „Muzejskoj laboratoriji“ kustosi bave.

Broj posetilaca po svakom od vođenja je ograničen. P

rijavljivanje za jedan od termina u 13, 14 ili 15 časova je obavezno na infoŽmij.rs i potrebno je naglasiti termin za koji se posetilac prijavljuje.

Obeležavanje ovogodišnjeg Dana muzeja završava se u nedelju, 5. decembra, kada najmlađe posetioce i njihove pratioce, očekuje „Porodični dan”.

Deca će imati priliku da pomoću mape pronalaze eksponate (poklone koje je Josip Broz Tito dobijao tokom života iz celog sveta) na stalnoj postavci Muzeja i tako putuju kroz različite zemlje i vremenske periode, uče o istorijskim događajima i ličnostima, udaljenim kulturama i njihovim običajima.

U subotu i nedelju, 4. i 5. decembra, biće održana i redovna vođenja kroz kompleks Muzeja, na engleskom u 11 časova i na srpskom u 12 časova.

Radno vreme Muzeja Jugoslavije je tokom rođendanske nedelje je svakog dana od 10 do 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari