Muzejski teatar u Negotinu u čast Mokranjca 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Stevan Stojanović Mokranjac klasik je srpske muzike i njena najistaknutija ličnost na prelazu između 19. u 20. vek. Mokranjac je bio i porodičan čovek, suprug Marije, bratanice Uroša Predića i tu njegovu nežniju, ljudsku stranu upoznaće publika monodrame “Ja ću tebi ljuba biti” kojom Muzej Krajine u Negotinu obeležava 50 godina postojanja pedagoške delatnosti u ovoj ustanovi.

Muzejski teatar kao model interpretacije kulturnog nasleđa prisutan je u Beogradu u kome dosta muzeja neguje ovaj vid komunikacije sa publikom. U unutrašnjosti Srbije tek po koji muzej odlučuje se za ovaj vid prezentovanja kulturnog nasleđa.

Za koji dan, priključiće im se i Muzej Krajine u Negotinu premijernim izvođenjem monodrame “Ja ću tebi ljuba biti” autorke Sanje Radosavljević, kustosa pedagoga negotinskog muzeja i tumačenju Ljiljane Jakšić, beogradske glumice.

Monodrama je posvećena slavnom srpskom kompozitoru Stevanu Mokranjcu i za cilj ima afirmaciju tradicije, kulture i muzičkog obrazovanja, kao i negovanje vrednosti srpske istorije i opšte kulture, kažu nam u Muzeju Krajine u Negotinu čiji deo je i Mokranjčeva rodna kuća.

Muzejski teatar u Negotinu u čast Mokranjca 2
Ljiljana Jakšić kao Marija Mokranjac/Foto: Muzej Krajine Negotin

U postavci se kroz izložena dokumenta, prepisku i lične predmete može pratiti život i stvaralaštvo Mokranjca od prvih dana do kraja života, a zahvaljujući monodrami “Ja ću tebi ljuba biti” čuvenog srpskog kompozitora zaslužnog za uvođenje srpskog nacionalnog duha u umetničku muziku, publika će upoznati i drugu stranu Mokranjčeve ličnosti.

-U raskošnom kostimu tadašnje mondenske Evrope i uz pratnju genijalne muzike Stevana Mokranjca, glavna junakinja predstave oživeće lik Marije Mokranjac, upoznaće nas sa životom i delom svog supruga Stevana, kao i sa znamenitim ličnostima epohe, dočaraće nam istorijske prilike kroz interesantne anegdote i podsetiće nas na divne kompozicije Stevana St. Mokranjca. Priča je bazirana na intimnoj korespondenciji između Marije i Stevana, a putem monodrame upoznaćemo i drugu stranu Mokranjčeve ličnosti na osnovu koje ćemo shvatiti koliko je bio topao, pažlji, divan čovek, privržen svojoj porodici – priča autorka monodrame Sanja Radosavljević.

U razgovoru za Danas Sanja nam otkriva da je text nastao 2020. godine, prve pandemijske godine i da je osim svog dugogodišnjeg rada u negotinskom muzeju, za sklapanje mozaika o Mokranjcu koristila i brojne publikacije posvećene kompozitoru, kao i pisma i razglednice koje se čuvaju u zbirci Stevana Mokranjca u Muzeju Krajine.

-U pitanju je intimna korespodencija između Marije i Mokranjca, pisma i razglednice koje je slao sa putovanja i monodrama je pokušaj da prikažem drugu stranu Mokranjca. S obzirom da se više zna o Mokranjcu kao kompozitoru, ovo je način da predstavimo kakav je bio kao čovek kroz važne detalje njegovog života i prikažemo ljudsku stranu o kojoj se ne zna puno – rekla nam je Sanja Radosavljević.
Monodrama “Ja ću tebi ljuba biti” praktično prikazuje čitav život kompozitora i njegove supruge, od trenutka kada ga prvi put ugledala pa do smrti Mokranjca u noći između 28. i 29. septembra 1914. godine.

Već u vreme nastanka teksta, autorka je znala da će Mokranjčevu ženu, Mariju, “oživeti” beogradska glumica Ljiljana Jakšić, sa kojom se upoznala u Negotinu kada je Ljiljana gostovala sa prestavom “Moj otac Vuk karadžić “ Muzeja Vuka i Dositeja.

Ljiljana je s radošću prihvatila ulogu Marije Mice Mokranjac, a u stvaranju lika kompozitorove žene pomogli su i kostimograf Milan Perišić i vlasuljarka Vida Jakšić Biro.

-Tekst je nastao po prepisci Marije i Stevana Mokranjca i reč je o velikoj ljubavi koju su oni negovali, onoj o kakvoj sanjaju mnoge žene. Ona, duplo mlađa od njega, bila mu je vellika inspiracija. Pevala je u njegovom horu, a on ju je stavljao u prvi red da bi je više mogao gledati – izjavila je novinarima glumica Ljiljana Jakšić.

Privilegiju premijernog izvođenja naravno ima Negotin, Mokranjčev rodni grad i premijera je zakazana za sredu, 28. septembar, na dan kada je slavni srpski kompozitor preminuo u Skoplju.

Monodrama će, veruju u negotinskom muzeju, nastaviti da živi svoj život.

-Za Negotin i muzej biće dovoljna jedna predstava godišnje, ali nam je cilj da makar jednom mesečno u nekom od beogradskih muzeja ovu predstavu vidi publika, jer će to biti način da bliže i iz drugog, ljudskog ugla upozna Stevana Mokranjca – smatra Sanja Radosavljević.

Premijerom muzejskog teatra Muzej Krajine obeležiće 50 godina postojanja pedagoške delatnosti.

-Muzej u Negotinu ima pedagošku delatnost pet decenija i među najstarijima je u Srbiji po tome. Radimo radionice, izložbe, ali će kruna našeg rada biti ovaj muzejski teatar kao novi vid komunikacije sa publikom, za koji verujemo da će biti uspešan – kaže naša sagovornica.

Ovaj poduhvat realizovan je zahvaljujući sredstvima Muzeja Krajine i donatora, jer konkurisanje kod resornog ministarstva oba puta nije bilo uspešno.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari