Muzičko čudo od deteta iz Šapca svira dva instrumenta 1Mia Vonasek Foto: privatna arhiva /Danas

Na Republičkom takmičenju u Beogradu, učenica flaute Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ iz Šapca, Mia Vonasek osvojila je prvu nagradu, u klasi profesorke Biljane Price, uz klavirsku pratnju Borisa Jekića.

Za Miu je ovo drugo republičko takmičenje, iz dva instrumenta, s obzirom na to da je pre samo nekoliko dana osvojila i drugu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu, u klasi profesorke Aleksandre Vasić.

Na Internaiconalnom festivalu muzike „Primavera“ u Bijeljini, ova jedanaestogodišnja devojčica, inače učenica četvrtog razreda OŠ „Janko Veselinović“ u Šapcu, dobila je maksimalan broj bodova (100) i proglašena je pobednicom svoje kategorije i laureatom.

Muzičko čudo od deteta iz Šapca svira dva instrumenta 2
Foto: privatma arhiva /Danas

U spisak uspeha, mogu se upisati i prve nagrade na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu iz flaute, Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu, Međnarodnom susretu flautista „Tahir Kulenović“ u Valjevu i Školskom takmičenju iz flaute.

Osim što uspešno svira dva instrumenta, Mia je pokazala i odlične glasovne mogućnosti, pevajući na 11. Juventus festu u Šapcu, gde je osvojila prvo mesto i proglašeana laureatom u kategoriji zabavne muzike.

Potiče iz muzičke porodice, i ističe da su joj najveća podršaka tetka i baka, obe profesorke klavira, koje takođe iza sebe imaju brojne uspehe i nagrade.

„Osim tetke i bake koje samnom najviše rade, tu je i deka koji nas vozi na takmičenja i bez koga ne bismo mogli i, naravno, moja mama koja me lepo sredi za svaki nastup. Veoma sam zahvalna svojim nastavnicama klavira i flaute, Aleksandri Vasić i Biljani Prici, zato što imaju poverenja u mene. Zahvalna sam i direktorki Muzičke škole Sonji Živković koja me podržava, kao i učiteljici Katarini Cvejić zato što ima razumevanja za moja česta odsustva zbog putovanja i nastupa“, kaže ova talentovana devojčica.

Ističe da je od najranijeg detinjstva okružena muzikom i da je pokreće ljubav prema njoj.

„Flautu sviram od svoje pete godine, a klavir od sedme. Uživam da svaki dan vežbam, muzika je definitivno moj životni izbor. Osećam se opušteno i prirodno na sceni, dok nastupam. Okružena sam muzikom od kada znam za sebe, osećam je i volim“, kaže Mia.

Pred njom je niški festival Muzičkih škola u maju i Međunarodno takmičenje iz flaute u Šapcu.

Na Vidovdanskoj svečanosti koju svake godine organizuje grad, biće joj uručena specijalna diploma, što je, kako kaže, velika čast za nju.

Posebno se raduje Vrbicama, dečjem prazniku, u okviru koga će kao predstavnik svoje škole svirati i pevati na Humanitarnom bazaru za decu obolelu od retkih bolesti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari