Na 51. Festu predstavljeni filmovi "Troje" i "Čuvam te", koji će večeras imati premijeru : O ljubavi i drugim tabuima 1Ekipa filma "Troje": foto Dušan Milenković/Fest

Na prvoj martovskoj konferenciji za novinare predstavljena su dva filma domaćih autora, dugometražno postvarenje „Troje“ Petra Pašića i kratkometražno „Čuvam te“ mlade rediteljke Mimi Vlaović, nekadašnje volonterke Festa.

Reditelj Petar Pašić večeras će imati drugi put premijeru u karijeri na „festivalu festivala“, posle filma „O herojima i bubicama“, koji je prikazan 2019, na 47. Festu.

– Više volim premijere na Festu od onih klasičnih, jer si ovde u društvu filmova koje je neko izabrao i kojima je dao legitimitet da valjaju – objasnio je Pašić.

Njegov film „Troje“ bavi se ljubavnim „trouglom“ između mladog bračnog para Ivana i Vere, i Aleksandra, Ivanovog druga iz detinjstva, a pored Pašića ovu dramu se predstavili glumice Marina Ćosić i Milica Vrzić, i producent Igor Turčinović.

Na 51. Festu predstavljeni filmovi "Troje" i "Čuvam te", koji će večeras imati premijeru : O ljubavi i drugim tabuima 2
Foto promo /Cebef

– Oduvek su me zanimali odnosi gde je spolja sve fino, dobro, lepo, dok se iznutra, iza te fasade, odvijaju neke mračne priče. U građenju odnosa među likovima najvažnije je bilo da ne postanu banalni. Hteli smo da ih prikažemo kao ljude koji su svuda oko nas i kojima apsolutno verujemo. Međutim, svako ima nešto što niko drugi ne zna, a to mora jednom da ispliva na površinu – rekao je Pašić.

Za Marinu Ćosić, koja igra Veru, ženski deo ljubavog trougla, nema „krivih“ strana.

– Po meni, svi su nevini. U njihovoj želji nema ništa loše. Možda su seks i fetiši tabu tema, ali tu niko nije kriv – ocenila je Čosić.

Prema rečima producenta Igora Turčinovića, bila bi šteta da film „Troje“ ne uđe u bioskope posle Festa.

– Žanr klasičnog ljubavnog filma je deficitaran u celom svetu, a u Srbiji pogotovo. Možda je poslednji takav film bio „Una“ reditelja Miloša Miše Radivojevića – istakao je Turčinović.

On je najavo i sledeći film Petra Pašića, mjuzikl „Bitanga i princeza“, koji je takođe redak žanr u srpskoj kinematografiji.

Na 51. Festu predstavljeni filmovi "Troje" i "Čuvam te", koji će večeras imati premijeru : O ljubavi i drugim tabuima 3
Foto promo /Cebef

Glavne muške uloge u filmu „Troje“ igraju Igor Đorđević i Damjan Kecojević, a ova uzbudljiva ljubavna drama premijerno se prikazuje u okviru selekcije FEST 51, večeras u 19 časova, u Sinepleks Galeriji.

Reprize su 2. marta u 20 h u Sinepleksu Ušće, i 3. marta u 22 h u Sinepleks Galeriji.

Mimi Vlaović: Ostvarenje sna

Na 51. Festu predstavljeni filmovi "Troje" i "Čuvam te", koji će večeras imati premijeru : O ljubavi i drugim tabuima 4
Ekipa filma Čuvam te“: foto Dušan Milenković /Fest

Mimi Vlaović, rediteljka kratkog filma „Čuvam te“, ponikla je na Festu – radila je godinama na festivalu, a onda je otišla u London na master studije režije.

– Ovo je stvarno ostvarenje sna. Fest mi je mnogo nedostajao u Londonu. Od detinjstva sam sa porodicom nedeljama birala filmove koje ćemo gledati na Festu, a onda mi je rad na festivalu bio uvod u filmsku industriju. Ovde sam volontirala, intervjuisala autore, i još više zavolela sedmu umetnost – istakla je mlada rediteljka.

Pre četiri godine odselila se u London na master studije režije, a njen film „Čuvam te“ je autobiografska priča, događa se 1992, dok se sprema da ode u Englesku, za dečkom koji je već tamo, jer nije želeo da učestvuje u ratu.

Na 51. Festu predstavljeni filmovi "Troje" i "Čuvam te", koji će večeras imati premijeru : O ljubavi i drugim tabuima 5
Foto promo /Cebef

Uz Mimi Vlaović, film su predstavile iglavne glumice, Iva Ilinčić i Sonja Kolačarić.

– Glavna junakinja Mina je mešavina moje mame i mene. Ja sam imala veliki poriv za slobodom, za odlaskom od roditelja, a onda sam shvatila da su i moji roditelji imali taj isti poriv u mojim godinama, samo što je tada bio početak građanskog rata i motiv da se ode je bio još jači.

U planu je i dugometražni film na ovu temu, a u međuvremenu, „Čuvam te“ započinje svoj festivalski život.

– U Kembridžu imamo projekciju u subotu, u San Francisku u aprilu, prošli smo i selekciju na bugarskom festivalu In the Palace, koji je kvalifikacioni za Oskara, što nam je najveća stvar, osim Festa, naravno, koji nam je najveća stvar zauvek – rekla je Mimi Vlaović.

„Čuvam te“ je deo FEST Intro selekcije, premijerno će biti prikazan večeras u 19.30 u Dvorani Kulturnog centra (pre projekcije filma „Drugačija klima“), i 3. marta u 17.30 u Domu omladine (pre projekcije filma „Poziv od Boga“).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari