Na dan rođenja prve Jugoslavije 1

Sastav od skoro 100 članova, pevača i muzičara, poznatih po jedinstvenom spektaklu i atmosferi koja publiku dovodi do usijanja, nastupa u subotu, 1. decembra, od 20 časova u Kombank dvorani.

U pitanju je tršćanski partizanski hor „Pinko Tomažič“ čiji će se nastup odigrati baš na dan stogodišnjice osnivanja prve Jugoslavije.

Najveći slovenački partizanski hor je važan kulturni segment slovenačke zajednice u Italiji, koji izvodi pesme na teme NOB-a sa naglaskom na jugoslovenske i slovenačke partizanske borbe. Od svog osnivanja (1972) hor je promenio više od 500 članova, što pevača, što muzičara. Imao je preko 1.000 nastupa širom sveta, u postjugoslovenskom periodu neki od njihovih najvećih koncerata su održani 2012. i 2013. godini u Cankarovom domu i u areni Stožice u LJubljani, kao i koncert iz novembra 2017. godine zajedno sa čuvenim horom „Aleksandrov“ iz Moskve.

Na čelu hora je dirigentkinja Pija Cah. NJihov standardni repertoar sadrži pesme jugoslovenskih i italijanskih partizana, kao što su: Bella Ciao, Konjuh planinom, Sivi sokole, Hej brigade! (pesma grada LJubljane), Na juriš!, Vstala Primorska, Na Kordunu grob do groba, Bilećanka (napisao ju je Milan Apih, celjski učitelj u zatvoru u Bileći 1940, onda je prevedena na SBHCG jezik), te pesme međunarodnog antifašističkog pokreta. Pored hora, na koncertu će nastupiti i specijalni gosti iz bivših republika Jugoslavije, među kojima su Martina Feri, Dirty fingers, Ovce, Dragoljub Đuričić, Branka Šćepanović i Nikolina Kovačević.

Organizatori koncerta su Savez antifašista Srbije i Reflektor production. Ulaznice se mogu kupiti na blagajnama Eventima i Kombank Dvorane po ceni od 1.000 do 2.000 dinara kao i onlajn na www.eventim.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari