"Na Drini ćuprija" otvorila temu cikličnog zla 1Foto: Nenad Kovačević

Izvođenjem komada „Na Drini ćuprija“, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, u režiji Kokana Mladenovića koji je i potpisnik teksta, u Užicu je sinoć počeo 21. Jugoslovenski pozorišni festival – Bez prevoda, koji će trajati do 14. novembra.

Mladenović je istakao da komad, koji je inspirisan Andrićevim romanom i koji je u dobroj meri dopisan istorijom nakon 1918. godine, pa i ratnim sukobima u Bosni i Hercegovini koji se odvijaju pored višegradskog mosta, ukazuje na zlo koje nam se stalno ponavlja.

– Istraživali smo Andrićev roman, te cikluse zla, koristili tridesetak priča, motiva, rečenica… To je rezultat mukotrpnog istraživanja i krajnji rezultat je zajedinički obavljen posao. Predstava je formalno moja, ali suštinski pripada celom ansamblu. Etički gledano, to jeste Andrićevo, ali ono što se izgovara na sceni je naše“ – objasnio je Mladenović tokom okruglog stola, a potom poručio: „Za nas nije pitanje da li će biti sledećeg rata, nego kada će biti sledećeg rata“. Publika je igru glumaca ocenila sa 4,21.

Nadahnutom besedom, festival je otvorio književnik Ljubivoje Ršumović, a goste je pozdravio Branislav Mitrović, predsednik užičke skupštine.

– Šekspir predstavlja jedinstven slučaj dramskog pisca bez škole, koji je postao škola za dramske pisce. U našoj pozorišnoj muci, Užice predstavlja jedinstven primer kako se entuzijazmom i posvećenošću već 20 godina održava pozorišno učilište, sa uvek postojanim „m“ na početku te reči“, rekao je Ršumović, koga je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom, a koji je govorio stihove svoje nove pesme „Prozbor o ćutanju“, koju je napisao specijalno za tu priliku.

U holu užičkog pozorišta je otvorena izložba fotografija sa prethodnog festivala, autora Radovana Baje Vujovića, koji 20 godina beleži najupečatljivije trenutke na sceni.

Festival, na kome se prikazuju najbolje predstave iz regiona u prethodnoj sezoni, bez obzira na pozorišni žanr i poreklo pisca, a čiji je ovogodišnji moto Halmetov uzvik: „Ovo vreme je iskočilo iz zgloba“, nastavlja se u utorak uveče, kada će glumci Ateljea 212 igrati predstavu „Pijani“. Nakon toga, za nagrade „Ardalion“, takmičiće se i predstave „Hamlet“ (JDP), „Marija Stjuart“ (NP Beograd), „Hinkeman“ (ZKM Zagreb), „Bela kafa“( NP Beograd) i „ Šćeri koja“, CNP Podgorica. U čast nagrađenih, biće izvedena plesna predstava „Priča o vojniku“, Bitef dens kompanije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.