Na Festivalu evropskog filma Palić više od 130 filmova 1Plakat Foto: FoNet/Komunikart

Ovogodišnji dobitnik Nagrade „Aleksandar Lifka“ je scenograf Miljen Kljaković Kljaka, a novi film Pedra Almodovara Bol i slava „Pain and Glory“ otvara 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Kombank dvorani.

Radoslav Zelenović, direktor Festivala, rekao je da je za 26. izdanje FEF Palić spremljeno 130 filmova iz svih krajeva Evrope i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od tih filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru, a među njima je i film „Mladi Ahmed“ (Young Ahmed) proslavljenih belgijskih reditelja braće Darden, koji će biti prikazan na zatvaranju.

U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano 10 najuaktuelnijih evropskih naslova, a isto toliko u selekciji „Paralele i sudari“, koja donosi neka od najangažovanijih ostvarenja istočnoevropske kinematografije.

Novina u ovogodišnjem filmskom programu su i dve nove selekcije „Velikani evropske kinematografije“ posvećena najnovijim filmovima majstora sedme umetnosti Starog kontinenta i selekcija „Novi Evropski dokumentarni film“.

Pretfestivalski program otvara selekcija „Best of Europe 2018“, sa filmovima koji su obeležili prethodnu godinu. Selekcija „Novi mađarski film“ donosi najnoviju produkciju iz ove usedne zemlje, a u sklopu selekcije „Mladi duh Evrope“ biće prikazani kratki i eksperimentalni filmovi. U čast dobitnika nagrade „Aleksandar Lifka“ pripremljen je Omaž program. Ko je dobitnik ovog priznanja u kategoriji stranih autora, kao i kompletan program festivala, biće obznanjeno na drugoj konferenciji za novinare, ali se zna da su filmove birali filmski kritičari Nenad Dukić i Nil Jang.

FEF Palić svake godine predstavlja kinematografiju jedne od evropskih zemalja, a za ovu je odabrana Grčka, te će okviru programa „Kinematografija u fokusu“ biti predstavljeni najzanimljiviji autori i filmovi iz ove zemlje. Ilija Tatić ispred Otvorenog univerziteta Subotica, organizatora FEF Palić, najavio je niz programa edukativnog tipa.

Pored tradicionalne „Radionice filmske kritike“, biće organizovan susret mladih studenata filma i audiovizuelnih umetnosti iz Srbije i Kine, a u saradnji sa Filmkulturom realizovaće se i kritički kamp namenjen srednjoškolcima zainteresovanim da kroz film razvijaju kritičku misao.

FEF Palić će obeležiti i specijalne projekcije, koncerti, radionice i stručna predavanja. Festival će biti tradicionalno održan na više lokacija među kojima su: Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. U sklopu selekcije „Palić u Beogradu“ biće prikazani odabrani filmski naslovi u bioskopu „Fontana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.