"Na kafi kod kneginje Ljubice" 1

Monodrama „Na kafi kod kneginje Ljubice“, prvi je muzejski teatar kod nas, koji se izvodi u autentičnom ambijentu Konaka kneginje Ljubice.

Kroz životnu ispovest kneginje Ljubice Obrenović, posetioci na upečatljiv način mogu upoznati prvu vladarku obnovljene Srbije, čuti činjenice o najznačajnijim događajima iz vremena kneza Miloša Obrenovića, saznati detalje o odnosu kneza Miloša i kneginje Ljubice, njihovom bračnom životu, kneževim neverstvima i drugim zanimljivostima iz privatnog života.

Autor teksta monodrame i scenarija je Nataša Popovska, viši kustos Muzeja grada Beograda. Monodramu izvodi Nataša Popovska.

Monodrama „Na kafi kod kneginje Ljubice“ se izvodi na srpskom jeziku u dva redovna termina: svakog petka u 17 časova i svake subote u 11 časova. Predstava traje 60 minuta, a u Konak je neophodno doći najmanje 10 minuta pre njenog početka. Broj mesta je ograničen na 35 po terminu.

Monodrama se izvodi i na engleskom jeziku, čime se naša istorija predstavlja i stranim posetiocima u Beogradu.

Predstava „Na kafi kod kneginje Ljubice“ je promovisana u septembru 2009. godine u Konaku kneginje Ljubice, u organizaciji Turističke organizacije Beograda i Muzeja grada Beograda, a u sklopu „Dana evropske baštine“. Do sada je najvećim delom realizovana u Konaku knjeginje Ljubice, koji je u sastavu Muzeja grada Beograda, a bila je deo i značajnih gradskih manifestacija poput „Noć muzeja“, „Dani evropske baštine“ i „Dani Beograda“. Program je uključen i u kulturno umetnički projekat „Pod krošnjama topčiderskog platana“, koji se realizuje u letnjim mesecima ispred Miloševog konaka u Topčideru, a u organizaciji Turističke organizacije Beograda.

Počevši od 2012. godine redovan je učesnik u „Danima kneginje Ljubice“, koji se tradicionalno odvijaju svake godine u Vraćevšnici, u organizaciji Turističke organizacije Gornji Milanovac. Učesnik je raznih promotivnih muzejskih i turističkih dešavanja, takođe gostovanja u inostranstvu, kao i humanitarnih akcija. Tokom 2015.godine predstava „Na kafi kod kneginje Ljubice“ gostovala je u vodećim pozorištima širom Srbije:Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Narodnom pozorištu u Nišu, Kruševačkom narodnom pozorištu, Domu kulture u Čačku i Kulturnom centru u Pančevu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari