Na ljute rane ljuta trava 1Foto: Promo

Gotovo deceniju i po kasnije, jedan od najdugovečnijih strip-serijala u Srbiji, na prostorima bivše Jugoslavije i u regionu (sada) Zapadnog Balkana, pa i Balkana (ukupno) – “Vekovnici”, dobio je svoj 12. nastavak “Vekovnici XI – Ljute rane” – prvi album “Bajka i druge istine” obeležen je NULOM), ako računamo i “spin off” podserijal “Beskrvni” (sa tri albuma), to će onda biti mali jubilej – 15 albuma.

Za kolekcionare vredi spomenuti i, prošle godine objavljen, integral “Život i smrt”, u kome se nalaze prve dve epizode “Rekvijem” i “Pasji život”, i koji takođe kao izdavač potpisuje Marko Stojanović, “spiritus movens” ovog projekta. Suizdavač je Udruženje ljubitelja strip i pisane reči “Nikola Mitrović Kokan”, takođe iz Leskovca, a generalni distributer izdanja je beogradski “Darkwood”.

Ovaj integral treba dodatno vrednovati jer je u njemu “Rekvijem” koji su kompletno (ponovo) realizovali 2019. Marko Nikolić i Dejan Nenadov (prvu varijantu iz 2007. odradio je Srđan Peka Nikolić).

Time je, jedinstven projekat u regionu, okupio više od 200 crtača i ilustratora iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Španije, Slovačke, Nemačke, Rusije i Brazila, pod scenarističkom palicom Marka Stojanovića, nastavio svoju “bitku” sa vremenom.

„Oni su (crtači i ilustratori) rame uz rame, bez ikakvih trzavica, radili na nastanku zajedničkog umetničkog dela i na taj način poslali poruku ne samo svojim narodima, već i svojim državnicima, o mogućnosti suživota i saradnje na prostoru Balkana“, objasnio je jednom prilikom Sojanović. To potvrđuje i podatak da je ovaj serijal, osim u Srbiji, objavljivan u Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Hrvatskoj, Češkoj i Velikoj Britaniji.

Ali, vratimo se na “Ljute rane”. Najpre, Marko Kraljević vraća se u vreme kada Turci zauzimaju Srbiju (14. vek) i “podseća” na svog iskonskog neprijatelja Musu Kesedžiju. Obojica su besmrtnici, da napomenemo. Za vizuelizaciju njihovog “sukoba” bili su zaduženi Milan Drča, Dragan Stokić Rajački, Milorad Vicanović Maza, Predrag Ginevski i Kristijan Darstar, dok su im nanošenjem kolora pomagali Aljoša Tomić, Vladimir Popov i Dejan Sedlan. Uvodni tekst, takoreći predgovor, napisao je arheolog i istoričar Marko Aleksić.

Priča o jednom jedinstvenom prijateljstvu, sklopljenom između džangrizavog besmrtnika Kraljevića Marka i prastarog vampira zvanog Čen, uklještenog između tajanstvene prošlosti i nesigurne budućnosti – tematska je celina oko koje se kreće strip-srijal “Vekovnici”.

Reč je o dvojici slučajnih partnera, koji u Evropi s kraja 18. veka ukrštaju staze sa mitološkim bićima kao što su vampiri, psoglavi, todorci, ali i istorijskim ličnostima poput Mocarta, Vuka Brankovića, Stevana Sinđelića te književnim likovima kao što su Til Ojlenšpigel, Faust, D’Artanjan, Kvazimodo, Frankenštajn i mnogi drugi. Serijal je svoj život započeo 2007. na stranicama “Politikinog Zabavnika”. Zbog nepoštovanja dogovora uredništva tog magazina nastavio je da izlazi u albumima “System Comicsa”, da bi 8, 9, 10. i 11. album Stojanović prebacio na svoja, “samizdat” pleća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari