Na otvaranju "Fama o biciklistima" 1Foto: Branislav Lučić

„Moje osnovno polazište za sastav festivalskog repertoara je, pre svega, dobra predstava i njen odjek u umetničkom i širem društvenom kontekstu. Malo šta može da korumpira taj kriterijum, jer on nije nimalo skučen i jednostran, pošto dobro znamo da predstavu, taj univerzalni scenski pogon kojeg pokreću ideje, dobrom čini mnoštvo činilaca.

Savremeni scenski izraz je višestruko izoštren u teatarskom smislu kao i u društvenom angažmanu, pa među predstavama biram one koje spremno i žestoko odgovaraju na savremene izazove“, istakla je na juče održanoj konferenciji za novinare Vida Ognjenović, selektorka Festivala Novi tvrđava teatar koji se po četvrti put organizuje u vili „Stanković“ u Čortanovcima od 3. do 8. jula. Vida Ognjenović smatra i da odabir treba da je slobodan i što manje uslovljen spoljnim ograničenjima, pa ni unapred zadatom temom festivala.

Festival će i ove godine biti regionalnog karaktera, a po rečima njegovog i idejnog tvorca i selektora, organizacioni tim i umetnički savet ne prestaju da veruju u to da će uspeti da Festival bude u budućnosti svetskog karaktera i da traje 15 dana.

Ove godine publika će u izuzetnom ambijentu vile „Stanković“ imati prilike da vidi sledeće predstave: „Fama o biciklistima“ Svetislava Basare – Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz u režiji Roberta Lenarda (3. jul); „Čuvari tvog poštenja“ – Autorski projekat Borisa Liješevića u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica (4. jul); „Jami distrikt“ Milene Bogavac u izvođenju istoimene trupe a u režiji Kokana Mladenovića (5. jul); „Ukradena ličnos“ Milenka Vučetića u izvođenju Milana Gutovića (van konkurencije – 6. jul); „Nevidljivi ljudi“ Jelene Kajgo – Narodnog pozorišta Užice u režiji Nemanje Rankovića. U čast nagrađenih će 8. jula biti izvedena predstava „Međuigre“ Akademije lepih umetnosti i multimedija Beograd, Servantes u režiji Vide Ognjenović – diplomska predstava studenata iz njene klase, asistent Ivan Bosiljčić.

Festival će otvoriti glumica Srpskog narodnog pozorišta Marija Medenica, a ovogodišnji žiri će raditi u sastavu: teoretičar kulture i književnik Vladimir Kopicl, rediteljka Mia Knežević i glumica i rediteljka Kinga Mezei.

Predstave počinju od 21 sat.

Ulaznice u prodaji od danas, za komplet popusti

Ulaznice za predstave na Festivalu mogu se kupiti od danas preko GIGSTIX-a, a cena pojedinačnih ulaznica je 700 dinara. Cena karata za svih šest predstava je 3.000 dinara, ali ako komplet ulaznica kupujete u periodu od prvih sedam dana, dakle do sledećeg petka, 30. juna, koštaće vas 2.500 dinara.

Prevoz do vile „Stanković“ u Čortanovcima je organizovan i ulazi u cenu ulaznica. Autobus iz Novog Sada polazi svako veče u 20 sati ispred zgrade Srpskog narodnog pozorišta, a iz Beograda u 19 sati ispred Pete beogradske gimnazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari