Na Sterijinom pozorju nijedna predstava nije nagrađena 1

Žiri 62. Sterijinog pozorja po prvi put u istoriji tog festivala nije nagradio nijednu predstavu. Jednoglasno je odlučio da dodeli samo dve nagrade, i to „svim učesnicima“ i Specijalnu Sterijinu nagradu „publici“ Pozorja.

„Danas, sagledavajući ambicije, talenat, napore, viđene domete i okolnosti u kojima stvaraju učesnici takmičarskog programa, u vremenu nenaklonjenom pozorišnom stvaralaštvu i institucijama kulture, te posebno u složenim i teškim uslovima u kojima Sterijino pozorje nekako opstojava, kao i primernu odanost novosadske publike Sterijinim igrama, žiri jednoglasno odlučuje da dodeli dve zaslužene Sterijine nagrade: Sterijinu nagradu svim učesnicima 62. Pozorja i Specijalnu Sterijinu nagradu publici 62. Sterijinog pozorja“, navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri su činili Isidora Žebeljan, Emina Elor, Nikita Milivojević, Aleksandar Popovski, Predrag Manojlović, a u takmičarskoj konkurenciji bilo je ukupno devet predstava.

„Selekcija predstava koje su konkurisale za nagrade obavljena je odgovorno i na ovogodišnjem Pozorju videli smo rezultate prošlogodišnjeg pozorišnog stvaralaštva na osnovama domaćeg teksta“, navodi se u saopštenju žirija.

S druge strane, žiri Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije doneo je jednoglasnu odluku da nagradu Okruglog stola kritike 62. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu dodeli ostvarenju „Na Drini ćuprija“, po motivima dela Ive Andrića, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića i u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Ista predstava dobila je i Nagradu publike 62. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu, sa prosečnom ocenom 4,76 na skali do pet, a ista predstava je dobila i nagradu novosadskog „Dnevnika“.

Takmičile su se i predstave „Ožalošćena porodica“ u režiji Igora Vuka Torbice, „Ruža uvela“ u režiji Milana Neškovića, „Elektra“ u režiji Ive Milošević, kao i „Hipnoza jedne ljubavi“ po tekstu i u režiji Duška Kovačevića.

U selekciji su bile i predstave „Moje dete“ Stojana Srdića i Ane Đorđević, „Novo doba“ u režiji Dina Mustafića, „Deca radosti“ u režiji Snežane Trišić i „Maestro“, koju je režirao Milan Nešković.

U netakmičarskoj selekciji „Krugovi“ igrane su predstave po delima dramskih autora iz zemalja regiona. Odluka žirija da ne dodeli glavnu nagradu izazvala je brojne reakcija na društvenim mrežama.

Na društvenim mrežama odnosno Fejsbuku oglasio se i Kokan Mladenović koji je odluku žirija ocenio kao „besmisleni teroristički akt protiv pozorišta i onih koji ga čine“.

Sterijina nagrada za pozorišnu kritiku „Miodrag Kujundžić“, koju dodeljuje poseban žiri, dodeljena je teatrologu i kritičaru Ivanu Medenici za tekst „Ubojita značenja“, o predstavi “Rodoljupci” Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Andraša Urbana, koja je objavljena u beogradskom NIN-u.

Žiri su činili Darinka Nikolić, Aleksandar Milosavljević i Vladimir Crnjanski.

Ivan Medenica je dobio i Sterijinu nagradu za teatrologiju „Jovan Hristić“ za knjigu „Tragedija inicijacije ili Nepostojani princ“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.