Na takmičenju "Zlatna frula juga" učestvovalo 20 takmičara iz šest okruga Srbije 1Najbolji iz Vranja odlaze na takmičenje u Prislonicu. Foto:Grad Vranje

Za plasman na republički Sabor  koji se održava u Prislonici kod Čačka takmičilo se 20 frulaša iz pet okruga – Pčinjskog, Jablaničkog, Niškog, Pirotskog i Topličkog.Organizatori manifestacije bili su Narodni univerzitet u Vranju i Gradska opština Vranjska Banja.

Mila Antić iz Pirota, Anika Nikić iz Niša, Dušan Antić iz Pirota i Dimitrije Nikolov iz Leskovca, pobednici su jedanaestog međuokružnog takmičenja Zlatna frula juga Srbije, koje je održano u Vranjskoj Banji.

Mila je trijumfovala u konkurenciji mladih frulaša do 12 godina, Anika od 12 do 16 godina, Dušan je bio najbolji u izvornom sviranju, dok je Dimitrije pobedio u savremenom sviranju na fruli.

U konkurenciji dueta najbolji su bili Miljan Toković (Medveđa) i Dušan Antić (Pirot), a u savremenom sviranju duet Dimitrije Nikolov (Leskovac) i Lazar Đorđević (Niš), koji su takođe plasirali na republički sabor, koji će tradicionalno biti održan u Prislonici kod Čačka.

U pojedinačnoj konkurenciji (izvorno sviranje) kod odraslih drugo mesto pripalo je Filipu Saviću (Svrljig), a treće Božidaru Veljkoviću .U kategoriji savremeno sviranje drugi je bio Lazar Đorđević (Niš), a treći Veljko Radosavljević (Svrljig).

Sve nastupe frulaša ocenjivao je  žiri, kojeg su ove godine činili prof. dr Dimitrije Golemović (etnomuzikolog i kompozitor), Veljo Kokorić (dugogodišnji solista Radio Beograda) i Tanja Bliznakovski Jovanović (profesorka flaute i direktorica Muzičke škole Stevan Mokranjac u Vranju).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari