Nadrealni svet i „Kafka machine“, u režiji Veljka Mićunovića večeras na 9. festivalu Novi Tvrđava teatar 1Foto promo/Festival Novi Tvrdjava teatar

Živimo u doba lakog pristajanja, krijemo se iza lažnih identiteta. Pretvorili smo se u profile na društvenim mrežama. Iluzije su potrošene. Ideologije su zloupotrebljene. Krećemo se u svetu koji je crn, jednostavan, surov i apsurdno duhovit. Tu nema komplikovanih konflikata. Nema mučno moralno-poučnih dilema. Nema velikih filozofskih odluka, izjavio je  Mićunović pred premijeru „Kafka machine“ […]

Živimo u doba lakog pristajanja, krijemo se iza lažnih identiteta. Pretvorili smo se u profile na društvenim mrežama. Iluzije su potrošene. Ideologije su zloupotrebljene. Krećemo se u svetu koji je crn, jednostavan, surov i apsurdno duhovit. Tu nema komplikovanih konflikata. Nema mučno moralno-poučnih dilema. Nema velikih filozofskih odluka, izjavio je  Mićunović pred premijeru „Kafka machine“

Posle predstava „Neprijatelj naroda“ Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, „Sitnice koje život znače“, koprodukcije Narodnog pozorišta u Beogradu i Kulturnog centra Tivat, „Čuda Svetog Georgija“, koprodukcije tri države – Bugarske, Rumunije i Srbije, i „Umjetnik u gladovanju“ Narodnog pozorišta u Sarajevu, 9. festival Novi Tvrđava teatar nastavlja se večeras u 20 sati izvođenjem „Kafka machine“, u režiji Veljka Mićunovića.

Ova predstava inspirisana je delima i životom Franca Kafke, a s velikim uspehom premijerno je izvedena decembra 2021. na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

„Kafka je vešto uočavao probleme sa kojima se suočava običan čovek u svakodnevnom životu, i stvorio je jedan nadrealni svet koji štima po nadrealnim pravilima, a to se do danas nije promenilo. Taj paradoks stvara ogromnu tenziju u svim njegovim delima, čak i u onim nedovršenim, gde se njegovi junaci nalaze u stalnom unutrašnjem konfliktu i intenzivnoj borbi protiv neke više sile koja ih nadilazi, a koja je stalno prisutna“, izjavio je Mićunović.

Kako je istakao, živimo u doba lakog pristajanja, i krijemo se iza lažnih identiteta.

„Pretvorili smo se u profile na društvenim mrežama. Iluzije su potrošene. Ideologije su zloupotrebljene. Krećemo se u svetu koji je crn, jednostavan, surov i apsurdno duhovit. Tu nema komplikovanih konflikata. Nema mučno moralno-poučnih dilema. Nema velikih filozofskih odluka. Kritika sistema, koji je ujedno i najveći antagonista u svim Kafkinim delima, postaje jasna onda kada se otkrije da baš ta mašina, ona koja nas melje, ipak ne može da funkcioniše bez nas“, rekao je Mićunović.

Glavne junake igraju Aljoša Đidić, Marija Medenica, Radoje Čupić, Draginja Voganjac, Jovana Mišković, Dušan Vukašinović, Igor Greksa, Marko Savić.

Adaptaciju i dramatizaciju teksta potpisuje Kata Đarmati, scenografiju Željko Piškorić, kostime Marija Marković Milojev, kompozitorka songova je Irena Popović, a izbor muzike napravio je sam reditelj.

Veljko Mićunović rođen je 1986. godine u Baru, diplomirao je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Egona Savina.

Režirao je brojne predstave u teatrima u Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji, a među priznanjima koje je dobio je i specijalna Sterijina nagrada za režiju.

„Kafka machine“ izvodi se večeras na otvorenoj sceni Vile Stanković u Čortanovcima, autobus iz Beograda polazi u 18.30 ispred Pete beogradske gimnazije, a iz Novog Sada 19 časova sa autobuske okretnice, kod Hotela Centar.

Povratak je planiran pola sata posle završetka predstave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari