Nagrada Vukove zadužbine pripala Milivoju Pavloviću 1

Ovogodišnja Nagrada Vukove zadužbine za umetnost, kojom se vrednije izdavačka produkcija na srpskom jeziku između dva Sajma knjiga, pripala je Milivoju Pavloviću za delo „Pisma sa dvostrukim dnom“, koje su objavili Zavod za udžbenike i Službeni glasnik.

Odluku je doneo žiri kome je predsedavao Draško Ređep, a članovi su bili akademik Svetislav Božić, Branko Zlatković, Miroljub Todorović, Đoko Stojičić, Rada Đuričin, Milan Stojkov, Saša Milenić i Đorđe Malavrazić.

Pavlovićeva knjiga temelji se na analizi književne istorijske, estetske, etičke i sociokulturne dimenzije korespodencije niza srpskih stvaralaca s velikom epistolarnom energijom – od Svetog Save i Stefana Lazarevića, preko Dositeja, Vuka, Njegoša, Skerlića, Andrića, Crnjanskog, Isidore, Matića i Selimovića, do Miljkovića, Pekića, Kiša i Radovana Belog Markovića.

Posebnu vrednost knjige predstavlja, prema oceni žirija, analiza prepiske koji su književnik Dobrica Ćosić i istoričar Vlado Strugar vodili od 1988. do Ćosićeve smrti 2014. godine.

Pavlović je profesor Fakulteta za kulturu i medije i predsednik Programskog saveta RTS, a ovo je njegova 15. knjiga.

Nagrada Vukove zadužbine za umetnost biće mu uručena na posebnoj svečanosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari