Nagrada za životno delo Otu Tolnaiju 1Foto: EPA/ Clemens Bilan

Nagrada za životno delo pripala je Otu Tolnaiju, istaknutom vojvođanskom mađarskom piscu, saopštio je danas žiri za dodelu nagrade za životno delo Društva književnika Vojvodine koji je radio u sastavu: Jovan Zivlak, Zoran Đeriš, Vladimir Gvozden, Zdenka Valent Beliš i Đeze Bordaš (predsednik).

U saopštenju Društva književnika Vojvodine se navodi da su nagrađeni i Selimir Raduloviš za knjigu godine, a Relja Dražiš za prevod godine, o čemu su odlučivali posebni žiriji.

Oto Tolnai je rođen u Kanjiži 1940. godine. Pesnik je, pripovedač, dramski pisac i esejista koji je prevođen na srpski, nemački, poljski, engleski, holandski, slovački, francuski, italijanski jezik. Oto Tolnai je najplodniji i najsvestraniji stvaralac u književnosti vojvođanskih Mađara. Okušao se u svim umetničkim formama živeši u metamorfozama, od pesme do eseja, od eksperimentalnog romana do drame. Dobitnik najznačajnijih književnih nagrada u bivšoj Jugoslaviji i u Mađarskoj. Za člana Mađarske akademije književnosti i umetnosti izabran je 1998. godine. Najveše mađarsko državno priznanje, Košutovu nagradu, dobio je 2007. godine.

/žiri za knjigu godine Društva književnika Vojvodine, radio je u sastavu: Franja Petrinoviš (predsednik), Dragana V. Todoreskov i Branislav Živanoviš i oni su od užeg izbora za najbolju knjigu objavljenu 2016. godine, jednoglasno odlučili da to bude pesnička knjiga Selimira Raduloviša „Senka osmog eona“.

Nagradu za prevod godine Relji Dražišu, za prevode sa nemačkog jezika dva romana Edena fon Horvata, „Omladina bez boga“ i „Dete našeg doba“ u izdanju novosadskog izdavača „Nojzac“ 2016. godine, dodelio je žiri u sastavu: Zoran Đeriš (predsednik), Vladimir Gvozden, Valentina Čizmar, Kornelija Farago i Ileana Ursu.

Nagrade še laureatima biti uručene u prvoj polovini aprila ove godine na Vanrednoj izbornoj skupštini Društva književnika Vojvodine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari