Nagrade kritike 22. FAF-a 1

U okviru 22. Festivala autorskog filma, na poslednjoj konferenciji za medije objavljene su nagrade „Aleksandar Petković Petko”, kao i nagrada za najbolji angažovani film i specijalno priznanje FIPRESCI Srbija.

Plaketa „Aleksandar Petković Petko“, koju dodeljuje Udruženje filmskih umetnika Srbije (Sekcija snimanja filmske slike), a u čije ime je govorio Đorđe Nikolić, pripala je direktorki fotografije Džesiki Li Ganje, za najbolji snimateljski rad na kanadskom igranom filmu Boris bez Beatris.
Žiri u sastavu: Đorđe Nikolić, Petar Jončić i Dušan Cicvara obrazložio je da je nagrada pripala baš ovom filmu zbog izuzetnog vizuelnog doprinosa i profesionalnog artizma koji nadograđuje ideju režije u likovno narativnoj ekspresivnosti.

Žiri Srpskog ogranka FIPRESCI u sastavu: Tomislav Gavrić, Dejan Petrović i dr Ivana Kronja, dodelio je nagradu za najbolji angažovani film rumunsko nemačkom filmu Srca sa ožiljcim, prikazanom u glavnom takmičarskom programu. Žiri kritike ocenio je film rečima „Saosećajno i humano prikazuje dirljiv i tragičan susret mladosti u cvatu i teške telesne bolesti, prenoseći vreme 30-ih godina 20. veka u Evropi sa izrazitim osećanjem za materijalnu rekonsturkciju epohe, vizuelnu lepotu i poetsku sinematičnost slike”.

Specijalno priznanje za najbolji angažovani film, Žiri kritike dodeljuje bosanskom filmu Sećam se u režiji Elme Tataragić, prikazanom u programu Hrabri Balkan.

Žiri FIPRESCI Srbija u sastavu Ivan Karl, Vlada Džudović i Milan D. Špiček dodelio je specijalno priznanje filmu Sweet movie Dušana Makavejeva, a za najbolji film iz glavnog takmičarskog programa proglasio je brazilski film Akvarijus reditelja Klebera Mendoze Filha.

Medijima se obratila i dramaturškinja Tanja Šljivar, najavivši da će na večerašnjoj ceremoniji zatvaranja žiri Hrabrog Balkana, u sastavu Ivan Ikić, Ivan Salatić i Tanja Šljivar proglasiti pobednika iz ove selekcije.

Na poslednjoj konferenciji za novinare, u ime organizacije “Porodica bistrih potoka” obratili su se i Dragana Jovanović i Božidar Mandić koji su predstavili film Teodora koji će se prikazati večeras u 20:30h u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. O filmu su rekli da je kao snimljeno pozorište, a između činova se vode razgovori o tome šta je pozorište i čime se bavi njihova avangardna organizacija. „Teodora je simbol vanvremenske žene, a film načinje večno pitanje o tome da li je žena kurva, carica ili nešto treće”, rekla je Dragana Jovanović.

22. Festival autorskog filma se završava večeras u 20h u Domu omladine Beograda kada će se proglasiti i ime dobitnika Gran pri festivala „Aleksandar Saša Petrović”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari