Nagrađivani dokumentarac Filipa Čolovića „Potreba za mržnjom“ od 20. januara u beogradskim bioskopima  1Foto: Promo

Jedan od najboljih domaćih dokumentarnih filmova poslednjih godina, nagrađivano ostvarenje „Potreba za mržnjom“  reditelja Filipa Čolovića, od četvrtka, 20. januara, prikazivaće se u bioskopima Sinepleks u Beogradu, Art bioskopu Kolarac i u UK Parobrod. 

Čolović je izgubio brata Fedora Frimermana 2013. godine, kojeg je obezbeđenje beogradskog splava Sound tuklo do smrti naočigled posetilaca.

Tragično ubistvo ovog tridesetogodišnjeg mladića potreslo je čitavu našu zemlju, a film kroz intimnu ispovest njegovih reditelja istražuje korene bezrazložnog nasilja i mržnje u našem društvu.

Ova potresna priča premijerno je prikazana u našoj zemlji prošle godine na Međunarodnom festivalu dokumetnarnog filma Beldocs, i ove godine na 68. Martovskom festivalu, na kojem je proglašen najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom (u kategoriji preko 50 minuta).

Prikazivanjem u takmičarskom programu na ovogodišnjem 27. Sarajevo Film Festivalu doživeo je regionalnu premijeru, a na 12. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma UnderhillFest u Podgorici dobio je specijalno priznanje žirija.

Filip Čolović je snimao ovaj film više od četiri godine i ovim povodom izjavio:

„Potreba za mržnjom” je, bez sumnje, najvažniji film u mom životu. Posle knjige “Zima bez brata”, koja je bila neka vrsta terapije i način da se izborim sa gubitkom, morao sam da pokažem kako slučaj mog brata, nažalost, nije incident, jer živimo okruženi nasiljem, a sudski epilog u većini tih slučajeva izostaje. Nisam hrabar zato što sam snimio ovaj film: nisam imao drugog izbora. Veliku zahvalnost dugujem ekipi koja mi je pomogla da ovaj dokumentarni film  nastane, i sagovornicima koji su smogli snage da podele svoje teške, intimne priče sa mnom, a sada i publikom“, istakao je Čolović.

U filmu su pored svirepog ubistva Fedora Frimermana, obrađeni tragični slučajevi od 2000. do 2015. godine, počev od prebijanja glumca Dragana Maksimovića, ubistva Slobodana Vukića, zatim slučaj keruše Mile i Brisa Tatona, kao i vršnjačko nasilje i tragedija mladog Alekse Jankovića iz Niša.

Kroz ove i druge slučajeve Filip Čolović, koji potpisuje i scenario, istražuje kako se stvara i širi mržnja, i kako smo kao društvo lako pristali na nasilje koja nas okružuje.

Muziku za film komponovao je Srđan Marković, montažer je Bojan Filipović, direktor fotografije Gojko Despotović, a snimljen je uz podršku FCS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari