Najavljen „Zlatni Bemus” – 50. Beogradske muzičke svečanosti 1Foto: Bemus

Pedeseti „Zlatni Bemus” najavljen je danas na konferenciji za novinare u Starom dvoru, gde su govorili sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, v.d. direktora Cebefa Damir Handanović i predsednica odbora Bemusa Milica Kadić.

Tom prilikom, sekretarka za kulturu Ivona Jevtić istakla je značaj velikog jubileja renomiranog beogradskog muzičkog festivala.

Sekretarijat za kulturu Grada Beograda izdvojio je 20 miliona dinara za ovogodišnji Bemus, što je znatno veća suma u odnosu na prošlu godinu. Zahvaljujemo Ministarstvu kulture i informisanja, koje je izdvojilo pet miliona dinara, kao i Ambasadi Republike Koreje na podršci u organizovanju ovog festivala – rekla je Jevtićeva.

Ona je istakla da bi „Zlatni Bemus” trebalo da ispuni mnoga očekivanja i osvetli pravac kojim će se ova višedecenijska manifestacija kretati u novom milenijumu kada tehnologija u velikoj meri potiskuje umetničke sadržaje i način prezentacije umetnosti iz prošlosti.

Program je osmišljen kao sumiranje svih najvažnijih programskih segmenata koji su tokom istorije ove manifestacije činili njen sadržaj, od „klasika”, simfonijskog, operskog, solističkog i kamernog repertoara, preko izvorne, narodne muzike do savremenog trenutka – zaključila je Ivona Jevtić.

Damir Handanović zahvalio je svim organizatorima i učesnicima na saradnji i obratio pažnju na program koji je, kako kaže, pažljivo biran za ljubitelje muzike.

Milica Kadić najavila je nastupe istaknutih muzičara, pevača i ansambala, koji će nastupati od 10. do 20. oktobra.

Ovogodišnji „Zlatni Bemus” sastojaće se od devet koncerata, a nastupiće veliki ansambli iz Velike Britanije, Poljske, Slovenije, Nemačke, Republike Koreje, Rusije, SAD, Meksika i Japana. Na otvaranju svečanosti, 10. oktobra, u „Sava centru” nastupiće originalni violinista Najdžel Kenedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari