Najbolje "Lutkarsko" iz Niša 1Foto: Nenad Kovačević

Gran pri 11. Festivala predstava za decu „Mali Joakim“, koji je završen u Užicu, pripao je predstavi „Cveće male Ide“ (H. K. Andersen, Marija Krstić), Pozorišta lutaka iz Niša. Rediteljki Mariji Krstić, za isti komad pripala je nagrada za najbolju režiju.

Zoran Lozančić je nagrađen za scenografiju predstave „Zvonar Bogorodične crkve u Parizu“, Kruševačkog pozorišta, dok su nagrade za kostimografiju ravnopravno dodeljene Magdaleni Klašnji za kostim u predstavi „Plavi zec“, Narodnog pozorišta iz Pirota, i Seleni Tomašević za kostim u predstavi „Nesrećna Kafina“, Šabačkog pozorišta i Centra za kulturu Valjevo.
Nagrada za glumačko ostvarenje je ravnopravno dodeljena: Dejanu Tončiću za ulogu Kvazimoda u predstavi „Zvonar Bogorodične crkve u Parizu“, Kruševačkog pozorišta, Rifatu Rifatoviću za ulogu Vuka u predstavi „Zbrka oko vuka“, Regionalnog pozorišta Novi Pazar, Mirjani Đorđević za ulogu Ide u predstavi „Cveće male Ide“, Pozorišta lutaka Niš, i Ljubici Radomirović za uloge Princeze Zorice, Ružice i Kraljice Ane u predstavi „Trnova Ružica“, Pozorišta za decu Kragujevac.

Nataša Ilić je nagrađena za dramski tekst i to za dva komada: „Damojed“, Puls teatra iz Lazarevca, i „Plavi zec“, Narodnog pozorišta iz Pirota, dok je Bati Zdravkoviću pripala nagrada za muziku u komadu „Zvonar Bogorodične crkve u Parizu“, Kruševačkog pozorišta.Žiri u sastavu: mr Branko Popović, reditelj, Snežana Kovačević, kostimografkinja, i Tanja Jovanović, glumica, dodelio je specijalnu nagradu Ljubivoju Ršumoviću za sveukupno dramsko stvaralaštvo za decu. U čast nagra|enih, užički ansambl je igrao komad „U cara Trojana kozje uši“, Ljubivoja Ršumovića, u režiji Borisa Todorovića.
Svih sedam takmičarskih predstava, po izboru selektora Borisa Todorovića, prikazano je na festivalu koji organizuje Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja pozorišta van Beograda i Vojvodine. Užice je prvi put bilo domaćin tog festivala, koji je od 15. do 22. oktobra privukao veliku pažnju najmla|e pozorišne publike, a sa po 500.000 dinara podržali su ga Ministarstvo kulture Srbije i Grad Užice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari