Najbolje "Ukalupljivanje" 1Foto: Žiri 20. Art Trema Festa

U prvom segmentu „Art Trema Festa“ koji ove godine beleži dve decenije postojanja, „Trema u martu“, prikazano je sedam, od ukupno 92 predstave prijavljene na konkurs, što ukazuje da ugled ovog festivala raste.

 U stručnom žiriju ove godine su bili glumica Ana Sofrenović, reditelj Andraš Urban i teatrolog mr Miroslav Radonjić, koji je član žirija već punih 18 godina. Organizator Art Treme Festa je Gradsko pozorište Ruma, u saradnji sa Kulturnim centrom, Gradskom bibliotekom i Zavičajnim muzejom, a uz podršku lokalne samouprave.

Plaketa za najbolju predstavu je pripala predstavi „Ukalupljivanje“ FDU Beograd, u režiji Maksima Miloševića, Zlatna maska za najbolju mušku ulogu je pripala Vasilu Duevu iz Bugarske za glumu u predstavi „Everything On The Table“, a za žensku ulogu Mileni Živanović u predstavi „Duet“, dok je Zlatna maska za najbolji autorski projekat pripala predstavi „Duet“ u režiji Ane Popović.

Festival je otvoren izložbom „Fotografija na pozorišnom plakatu Ferenca Barata“ Pozorišnog muzeja Vojvodine, a tokom četiri festivalska dana rumska publika mogla je videti sedam predstava, kao i, dok se čekala odluka žirija, pozorišnu instalaciju „Žene DADE“ Dah teatra iz Beograda. Art Trema Fest ima za cilj da afirmiše rad studentskih umetničkih akademija u regionu prikazujući njihove ispitne, diplomske i profesionalne produkcije, kao i kamerne profesionalne predstave koje nastaju u saradnji sa pozorištima, nezavisnim teatarskim asocijacijama i ustanovama kulture.

– Za protekle dve decenije prikazano je više od 300 pozorišnih predstava, organizovano je na desetine pozorišnih izložbi, prezentacija i stručnih razgovora umetnika i publike. Predstave su izvo|ene na srpskom, bugarskom, mađarskom, švedskom, engleskom, italijanskom, slovačkom i romskom jeziku. Tokom trajanja Treme, preko 1.000 mladih iz Gradskog pozorišta je raslo uz nju, a mnogi su već postali poznati umetnici, kaže Zoltan Fridman, koordinator projekta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari