Najbolji "Florentinski šešir" Pozorišta "Boško Buha" 1Foto: Dani komedije Jagodina / Facebook

Festival Dani komedije u Jagodini završen je večeras dodelom nagrada. Pozorište „Boško Buha“ trijumfovalo je na ovom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja.

Njihovoj predstavi „Florentinski šešir“ po tekstu Ežena Labiša, a režiji i adaptaciji Darijana Mihajlovića, pripale su nagrade za najbolje ostvarenje i kritike i publike. Stručni žiri, u kome su bili pozorišni reditelj Nikola Zavišić, urednica redakcije kulture i umetnosti u RTS Olivera Milošević i glumac Srđan Aleksić, proglasio je ovu predstavu najboljom i dodelio joj nagradu „Mija Aleksić“. I prema mišljenju publike, najsmešnija predstava na festivalu bila je „Florentinski šešir“ sa ocenom 4,80, te joj je pripala nagrada „Miodrag Petrović – Čkalja“ i statueta „Jovanača Micić“, kao specijalna diploma dnevnog lista Politika.

Pored dva glavna priznanja, u pozorište „Boško Buha“ otišle su još četiri nagrade za ova postavku – statuete „Ćuran“ za najbolja glumačka ostvarenja žiri je dodelio Goranu Jevtiću za ulogu Nonankura i Dejanu Lutkiću za ulogu Fadinara, zatim priznanje za najboljeg mladog glumca Urošu Jovičiću za ulogu Bobena, kao i priznanje za kostimografiju koje je dobila Ivana Vasić .

U nekoliko kategorija nagrađena je i postavka „Sumnjivog lica“ Branislava Nušića u izvođenju beogradskog Narodnog pozorišta. Reditelj ove predstave Andraš Urban dobio je nagradu za najbolju režiju, dok je Suzani Lukić pripala nagrada za najbolju mladu glumicu za ulogu Marice u ovoj predstavi, ali i za ulogu Jelene u predstavi „Moj deda je aut“. Njen kolega Milan Čučilović nagrađen je statuetom „Ćuran“ za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Duška u komadu „Moj deda je aut“ Dušana Jankovića, režija Đurđa Tešić u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta. Nagrada za epizodnu ulogu „Nikola Milić“ pripala je Nikoli Vujoviću za ulogu Žike u predstavi „Sumnjivo lice“, a nagradu za scenografiju žiri je odlučio da ne dodeli. Nagrada za najbolji domaći savremeni komediografski tekst izveden na festivalu pripala je Miroslavu Momčiloviću za predstavu „Smrt čoveka na Balkanu“, koju je i režirao, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Kikinde. Žiri je dodelio specijalnu nagradu za autorsku muziku u predstavi „Sumnjivo lice“ Ireni Popović Dragović. Festival je tradicionalno trajao od 20. do 27. marta. Na otvaranju je uručena nagradu „Zlatni ćuran“ za životno delo glumcu Predragu Ejdusu. Selektor ovogodišnjih Dana komedije bila je teatrološkinja Ana Tasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari