Najiščekivanija regionalna TV ostvarenja u programu "Pretpremijere Serije" 27. Sarajevo Film Festivala 1Foto: Sarajevo film festival

U sklopu ovogodišnjeg programa „Pretpremijere Serije“ 27. Sarajevo Film Festivala, publici će biti predstavljeno pet najnovijih dramskih serija, navodi se u saopštenju.

Festivalska publika i filmski profesionalci imati će priliku ekskluzivno na filmskom platnu pogledati prve dve epizode prvih sezona, te da se susretne sa ekipama serija: „Kljun“, „Vreme zla“, „Nečista krv“, „Crna svadba“ i „Zlatni dečko“.

Program će biti otvoren premijernim prikazivanjem serije „Kljun“. Kriminalističku seriju koja prati život mlade detektivke sa parapsihološkim moćima režirao je uspešni rediteljski dvojac Jelena Gavrilović i Uroš Tomić.

Njihov poslednji zajednički uradak, serija „Grupa“ imala je premijeru u programu „Pretpremijere Serije“ na 25. Sarajevo Film Festivalu i prva je srpska serija čija je globalna distribucijska prava otkupio Keshet International, vodeća izraelska medijska kompanija.

Festivalska publika imaće priliku pogledati i epizode serije „Vreme zla“ u režiji Ivana Živkovića, s radnjom smeštenom u Srbiju pred i za vreme Drugog svetskog rata. Reč je o istorijskoj drami rađenoj po romanima Dobrice Ćosića koju je, kao i seriju „Kljun“, producirala United Media.

„Obe serije imaju sjajnu glumačku postavu. U seriji ‘Kljun’ izdvajaju se uloge Ivane Vuković, Drene Mršić, Ljiljane Blagojević, Mička Ljubičića i Filipa Đurića, a u ‘Vreme zla’ uloge imaju Nada Šargin, Goran Bogdan, Goran Šušljik, Andrej Šepetkovski, Radovan Vujović i Žarko Laušević“, navodi se u saopštenju.

Svetsku premijeru imaće i dramska serija „Nečista krv“ koja se razvijala u programu CineLink Drama Sarajevo Film Festivala, a proizveli su je This and That Production i RTS.

Temeljena je na književnom opusu Bore Stankovića, a scenarista je Vojislav Nanović.

Serija u režiji Milutina Petrovića prati propast stare gazdinske porodice kroz koju se paralelno oslikava slabljenje Osmanske imperije i formiranje novih nacionalnih država, a glavnu ulogu igra Dragan Bjelogrlić.

U programu je i serija „Crna svadba“, psihološki triler koji gledaoce kroz krimi-radnju uvodi u svijet magije i drevnih obreda.

Režiju potpisuje Nemanja Ćipranjić, a likove tumače regionalne zvezde poput Uliksa Fehmiua, Nikole Koje, Jelene Đokić i Slavka Štimca. Serija je jedan od najnovijih projekata produkcijske kuće FireFly.

Poslednja projekcija u programu Pretpremijere Serije biće epizode serije „Zlatni dečko“. Reč je o rediteljskom debiju Ognjena Jankovića, u kojem talentovanog fudbalera Denisa Markovića igra glumačka zvezda u usponu Denis Murić.

“U poslednjoj godini obeleženoj pandemijom, u kojoj se činilo da sve pomalo stoji, zabeležen je neverovatan porast publike serija online, što svetskih, što domaćih produkcija. Međutim, nije sva filmska industrija stajala, jer u regiji su se usprkos teškim uslovima snimali i filmovi i serije. U proizvodnji regionalnih dramskih serija ove godine svakako prednjači Srbija, što je vidljivo i u našoj ovogodišnjoj selekciji koju karakterišu upečatljive izvedbe regionalno poznatih glumaca i teme vezane za ove prostore. U programu su napete kriminalističke drame, psihološki triler s aspektom misterija, serije temeljene na poznatim književnim delima i suvremena priča o snovima, idolima i fudbalu. Sve ove serije koje publika širom regije željno iščekuje biće premijerno prikazane na festivalu u programu Pretpremijere Serije, a tek u sezoni jesen/zima naći će se i na programima regionalnih TV kuća”, rekla je Tina Hajon, selektorica programa Pretpremijere Serije.

Dramske serije u ovom programu takmiče se za Nagradu publike čiji je sponzor Mondo.rs, te direktno ulaze u uži izbor za nominacije za nagrade Srca Sarajeva za TV serije koje će biti dodeljene na 28. Sarajevo Film Festivalu.

„Program Pretpremijere Serije isključivo je posvećen regionalnim dramskim serijama. Profilisanje je rezultat rasta i razvoja ovog festivalskog programa kroz izrazito uspješnu suradnju CineLink Drame, festivalske platforme za razvoj TV serija, i programa Pretpremijere Serije – u kojem se prikazuje finalni proizvod“, navodi se u saopštenju.

Od 13. do 20. avgusta biće održan 27. Sarajevo Film Festival.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari