Najnoviji film Pedra Almodovara na Dunav film festu 1Foto: Wikipedia / Duja

Dunav film fest, drugi po redu, biće održan u Smederevu od 20. do 25. avgusta, a ljubitelji filmske umetnosti imaće priliku da u autentičnom ambijentu srednjovekovne srpske prestonice pogledaju aktuelna filmska ostvarenja iz 10 država kroz koje protiče reka Dunav.

Kako je najavio gost selektor festivala Jugoslav Pantelić, smotru otvara ostvarenje „Zviždači“, čuvenog rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua – jednog od najznačajnijih filmskih stvaraoca ne samo rumunskog, već i evropskog filma danas.

Festival zatvara ostvarenje španskog reditelja Pedra Almodovara „Bol i slava“.

Pantelić taj film sa Antoniom Banderasom u glavnoj ulozi najavljuje kao, možda, najtraženiji film na planeti i najvažnije delo Almodovarove karijere. Pantelić sa festivalskog repertoara izdvaja i ostvarenje reditelja Fatiha Akina „Zlatna rukavica“, koje svrstava u rang reditelljskog opusa čuvenog Larsa fon Trira. Pažnji preporučuje i film „Ruben Brent Kolekcinar“, u režiji Miodraga Krstića, kao i film „Ajvar“ rediteljke Ane Marie Rosi, koji je rađen u crnogorsko-srpskoj koprodukciji. Selektor ističe da odabir filmova predstavlja najbolje iz produkcije dunavske regije tokom 2019, ali i šire evropske kinematografije.

Pantelić napominje da će neke od filmova smederevska publika imati prilike da vidi prva u regionu, ali i u čitavoj Evropi. To, smatra Pantelić, doprinosi ne samo kulturnoj, već i celokupnoj turističkoj ponudi Smedereva.

Tokom festivala biće prikazano više od 40 filmskih ostvarenja podunavske kinematografije, podeljenih u četiri programske celine, a prikazivaće se na četiri atraktivne lokacije u Smederevu. U konkurenciji za glavnu nagradu, simboličnog naziva „Dunavska lađa“, naći će se osam novih filmskih ostvarenja podunavske kinematografije, a kome će pripasti nagrada za najbolji film odlučiće glumački žiri u sastavu Janko Popović Volarić, Radivoje Raša Bukvić i Nives Ivanković. Idejni tvorac festivala Igor Stanković navodi da festival napreduje u odnosu na prošlogodišnji i da Smederevo stavlja na evropsku festivalsku mapu.

Prema njegovim rečima, da festival postaje sve popularniji svedoči i to da ove godine traje dan duže nego prošle.

Najavljuje i da će zbog primamljivosti za širu, a ne samo smederevsku publiku, prevoz biti organizovan svakog dana ispred Skupštine grada Beograda. Direktor Centra za kulturu Smederevo Dragoljub Martić najavio je da će se festivalski programi odvijati na četiri lokacije – tvrđavi Mali grad, pristaništu na Dunavu, Karađordevom trgu i Centru za kulturu Smederevo.

Ulaznice će se po ceni od 200 dinara naplaćivati jedino za projekcije glavnog programa na tvrđavi Mali grad, dok će programi na preostale tri lokacije biti besplatni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari