Najviše priznanja za "Pored mene" 1

Sunce Sofesta – glavna nagrada Filmskog festivala u Sopotu, koji je završen u subotu, za najbolju fotografiju pripala je Maji Radoševića za film „Pored mene“.

Manifestacija, koja je od prošle godine postala festival filmskih profesija, tokom pet dana predstavila je najbolja ostvarenja domaće kinematografije iz prošle godine.

Ovaj put u fokusu je bila kamara, a Radošević je priznanje i novčani iznos od 123.000 dinara dobila „za snažan, iskren i autentičan prikaz stanja u društvu kod mladih ljudi izražen kroz hrabre i provokativne filmske prizore“. Žiri, koji su činili Joca Jovanović, filmski reditelj, Damjan Radovanović, direktor fotografije, i Željko Antović, scenograf, dodelio je i ostale statuete Sunce Sofesta i nagrade od po 50.000 dinara. Za najbolju kostimografiju nagrađena je Jelena Petrović (Smrdljiva bajka), za najbolju scenografiju Aleksandar Denić (Igra u tami), za najbolju originalnu muziku Dobrica Višnjić (Porodica), za najbolji dizajn zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić (Procep), dok je za najbolju montažu nagrađen Stevan Filipović (Pored mene).

Nagrade je takođe dodeljivao i žiri publike koji su činili Ana Galić, Aleksandar Čupić i Bogdan Koroman. Oni su priznanje za najbolji film, koje čini statua Slobode i novčani iznos od 123.000 dinara dodelili ostvarenju „Pored mene“ uz obrazloženje da „film daje upečatljiv prikaz otuđenosti jedne čitave generacije koju maestralno na filmsko platno donosi plejada mladih srpskih glumaca zbog kojih vredi otići u bioskop“.

Žiri publike je takođe dodelio dve glumačke nagrade, koje od ove godine nose ime „Bata Živojinović“, takođe u iznosu od 123.000 dinara. Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Jelena Đokić (Smrdljiva bajka) a za mušku rolu Radoš Bajić (Braća po babine linije).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari