Napadi protiv Olivera Frljića u Poljskoj 1Foto: Aleksandra Ćuk

Poljski institut Ordo Iuris zatražio je od Saveta Evrope da reaguje na „podsticanje mržnje“ u predstavi „Kletva“ reditelja Olivera Frljića koja je u subotu premijerno izvedena u Varšavi, pišu poljski mediji.

Navedeni institut ponudio je besplatnu pravnu pomoć svim gledaocima „čija su verska uverenja bila povređena“, i pozvao ljude da masovno podnose prijave protiv reditelja i pozorišta. Šef te ustanove je Aleksander Stepkovski, inače autor inicijative o apsolutnoj zabrani abortusa, što je nedavno izazvalo masovne ulične proteste žena u Poljskoj.

Frljićeva nova predstava adaptacija je drame poljskog pisca Stanislava Vispjanskog iz 1899. godine i govori o suši u malom gradiću koju je lokalni sveštenik proglasio Božjom osvetom zbog grehova meštana.

Napadi ne jenjavaju pre svega zbog scena oralnog seksa lutke voljenog poljskog pape, pokojnog Jovana Pavla II sa tablicom „zaštitnik pedofila“, i glumice, kao i satirične replike da li pokrenuti prikupljanje novca za ubistvo lidera poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslava Kačinjskog.

Visoki predstavnik katoličke crkve u Poljskoj kazao je da je hrišćanski simbol krsta bio oskrnavljen tokom predstave, a da je vređanje pokojnog pape Jovana Pavla II „Poljacima naročito bolno“, prenosi Poljski radio.

Ispred pozorišta „Teatar povšehni“ u Varšavi okupilo se stotinak nacionalista koji su protestovali protiv predstave za koju smatraju da vređa poljsku tradiciju i hrišćanske vrednosti.

„Teatar povšehni“ postavio je predstavu, kako je saopšteno, da bi proverili koliko je uopšte moguće u Poljskoj sada, nakon dolaska konzervativne stranke Pravo i Pravda na vlast 2015. godine, osporiti neraskidivo jedinstvo crkve i države i pružiti otpor tome da odluke klera i poljske katoličke crkve rukovode odlukama svetovnih institucija i upliću se u živote pojedinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari