Narodna biblioteka Srbije obeležila 191. godinu postojanja 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

„Narodna biblioteka Srbije je kamen temeljac u zaštiti kulturnog nasleđa”, a „baština koju čuva spada među najcelovitija pisana kazivanja u istoriji našeg naroda“, poručila je Maja Gojković, ministarka kulture u Vladi Srbije, čestitajući 191. rođendan najstarijoj instituciji kulture u državi.

Za dan osnivanja NBS u nekadašnjoj knjižari Gligorija Vozarovića, prvog knjigovesca, knjižara, izdavača i bibliotekara u Kneževini Srbiji, uzima se 28. februar 1832. godine kad je političar, novinar, diplomata i ustavopisac Dimitrije Davidović poslao pismo knezu Milošu o uređenju biblioteke.

Sto devedeset prvo sećanje na ovaj događaj, juče je pored Maje Gojković u NBS okupilo i savetnika predsednika republike dirigenta Dejana Savića, predsednika SANU Vladimira S. Kostića, predstavnike izdavačkih kuća i druge javne ličnosti.

Osim Maje Gojković, svečanom skupu obratili su se akademik Dušan Kovačević, upravnik NBS Vladimir Pištalo, a nacionalna nagrada za bibliotekarstvo „Janko Šafarik“ uručena je Ivani Nikolić, načelnici Odeljenja selektivne nabavke u NBS.

Narodna biblioteka Srbije obeležila 191. godinu postojanja 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Prema rečima Maje Gojković, NBS je „deleći sudbinu zemlje i naroda, postala jedan od najznamenitijih simbola Srbije i srpskog naroda“.

– Kao takva, nezamenljivi je deo nacionalnog identiteta i autentično svedočanstvo o trijumfu slobode i istinskih vrednosti… Među ovim zidovima sačuvano je gotovo dva veka srpskog i evropskog bibliotekarstva, ali i mnogo više od toga. Baština koja se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije spada među najcelovitija i najsveobuhvatnija pisana kazivanja o istoriji našeg naroda, države i regiona – naglasila je Maja Gojković.

Ona je ukazala i da je NBS „kao prva ustanova kulture u našoj zemlji i među prvima u regionu započela proces digitalizacije, a da je sa više od milion i dvesta hiljada dokumenata digitalizovane građe koja predstavlja javno nacionalno dobro, danas otvorena riznica i utočište za sve ljude koji žele da koračaju kroz svet znanja“.

Aktuelna ministarka kulture izrazila je zadovoljstvo što je NBS „u poslednje dve godine vidno pojačala svoje prisustvo u međunarodnim okvirima a kulturnom diplomatijom povećala vidljivost i ugled naše kulture u svetu“.

Vladimir Pištalo zahvalio je Ministarstvu kulture na trajnoj podršci NBS, naglašavajući da ona „održava čvrstu vezu sa bibliotekama širom Srbije, kao i da je ove godine osnovala Međunarodni centar knjige koji se prevashodno bavi promocijom srpske literature u svetu“.

Pištalo je govorio i o ustanovljenju nagrade „Vladan Desnica“ koju pisci dodeljuju piscima, a kao jedan od najvažnijih ciljeva NBS najavio više godina unazad aktuelnu izgradnju depoa i memorijalnog centra na Kosančićevom vencu, na mestu gde se NBS nalazila pre 82 godine do nemačkog bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine.

U okviru pratećeg programa otvorena je izložba „Pareidolija“ čija je autorka Tanja Lošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari