Narodna biblioteka vratila digitalizovana izdanja Politike, koja je prethodno povukla sa sajta 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Narodna biblioteka Srbije (NBS) vratila je digitalozovana izdanja lista „Politika“ od 1904. do 1941. godine, koja su prethodno ukolnjena sa sajta NBS-a na zahtev kuće „Politika novine i magazini“(PNM), saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije(UNS).

U pismu upućenom direktorki PNM-a Miri Glišić Simić koje je potpisao upravnik NBS-a Laslo Blašković stoji da njen usmeni zahtev od 21. februara „nema pravni osnov“.

Kako navodi UNS, Narodna biblioteka je u pismu upućenom Glišić Simić navela da zahtev da Biblioteka ukine uslugu skeniranja i fotokopiranja članaka iz lista „Politika“ za svoje korisnike, kao i da se sa digitalne biblioteke ukloni obaveštenja da je digitalna ‘Politika’ uklonjena na njen zahtev predstavlja „grubo mešanje u unutrašnja pitanja NBS-a“.

Udruženje novinara Srbije saopštilo je u ponedeljak da su digitalizovana izdanja lista „Politika“ za period od 1904. do 1941. godine povučena su sa sajta Narodne biblioteke Srbije,  i da na sajtu stoji da je to učinjeno na zahtev kuće „Politika novine i magazini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari