Nasiljem protiv književnosti 1Svetislav Basara Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Povodom prekidanja promocije knjige „Kontraendorfin“ Svetislava Basare na smotri „Mermer i zvuci“ u arenđelovcu proteklog vikenda od pripadnika Stranke srpskih zavetnika, saopštenjem pod nazivom „Nasiljem protiv književnosti“ oglasilo se Srpsko književno društvo.

Grupa nasilnika je sebi dala za pravo da određuje kojim knjigama i piscima je dopušteno da budu predstavljeni, čak i da se pojave, u Aranđelovcu.

Grupa nasilnika je uskratila organizatorima pravo da koncipiraju i održe program, Basari da predstavi svoje književno delo a prisutnima da čuju autora zbog koga su došli.

Od toga pa do prebijanja i likvidacija pisaca i spaljivanja knjiga, nije daleko.

Desanki Maksimović i Ivi Andriću ova vrsta odbrane svakako nije potrebna. Potrebna je onima koji se iza njih zaklanjaju„, navodi se u saopštenju i dodaje: „Svako ima pravo da mu se knjiga ili autor ne svide, s dobrim ili lošim razlogom. Ima pravo čak i da književnost i njenu logiku ne razume ali nema pravo da svoje neslaganje, nerazumevanje ili neznanje ispoljava na nasilan način i ugrožava tuđa prava i tuđu bezbednodst. Knjigu možete čitati ili ne čitati, voleti ili ne voleti, ali ne možete zabraniti njeno postojanje u javnom prostoru.

SKD pozvalo je na kraju nadležne da obezbede neometano odvijanje književnog života, i sve da se udrže od nasilja i pozivanja na isto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari