Nasleđe starije od 10 milenijuma 1Foto: vikipedia

Ove godine navršava se ravno pola veka od kada je profesor Dragoslav Srejović, koji je inače rukovodio istraživanjima Lepenskog Vira, 1967. godine obelodanio značajno otkriće.

Ovaj svetski značajan lokalitet, koji potiče iz perioda od oko 9500. do 5500. godine pre naše ere i time dokazao da je podneblje Đerdapa bilo sedište jedne od najvažnijih i najsloženijih kultura praistorije u Evropi.

Upravljač turističkog prostora Lepenski Vir je povodom jubileja objavio publikaciju „Lepenski Vir“ u kojoj su autorskim tekstovima obrađene arheologija, bioarheologija, zaštita i prezentacija nalazišta i turistički prostor Lepenski Vir. Ovaj značajan jubilej upravljač turističkog prostora Lepenski Vir d.o.o. obeležio je prigodnom svečanošću u centru za posetioce, na kojoj su govorili arheolozi koji su učestvovali u iskopavanju Lepenskog Vira: Miomir Korać, Bora Dimitrijević, Mile Stojić i Dušica Savić Bengijat, koji su se sa posebnim pijetetom prisećali Dragoslava Srejovića. Bili su prisutni i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Svečanosti je prethodio panel na temu „Turizam i kulturno nasleđe u Donjem Podunavlju – šanse i perspektive“ na kome su govorili savetnik za ekonomski razvoj u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Aleksandar Denda, šefica odseka za projekte transnacionalne i prekogranične saradnje sa zemljama članicama EU Kristina Ašković, direktor Regionalne razvojne agencije istočne Srbije Vladan Jeremić i šefica odseka za razvoj turističkih proizvoda u TOS LJiljana Čerović. Tom prilikom bilo je reči o onome što donosi Strategija razvoja turizma Srbije do 2025. godine, mogućnostima koje pružaju projekti transnacionalne i prekogranične saradnje, ali i o značaju zajedničkog rada i povezivanja različitih institucija bitnih za razvoj turizma jer se na taj način stvaraju preduslovi da više turista dolazi i da se duže zadržavaju.

– Kulturno nasleđe Donjeg Podunavlja, uključujući tu i Smederevsku tvrđavu, Viminacijum, Ramsku tvrđavu, Golubački grad, Lepenski Vir i ostale kulturno istorijske spomenike, veoma je značajno za razvoj turizma. Naš zadatak je da upravo turističkom valorizacijom svega što nam je priroda i kulturno nasleđe dalo, to stavimo u funkciju održivog lokalnog ekonomskog razvoja, kazala je između ostalog pomoćnica ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i usluga Renata Pindžo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari