Nasleđe starije od 10 milenijuma 1Foto: vikipedia

Ovaj svetski značajan lokalitet, koji potiče iz perioda od oko 9500. do 5500. godine pre naše ere i time dokazao da je podneblje Đerdapa bilo sedište jedne od najvažnijih i najsloženijih kultura praistorije u Evropi.

Upravljač turističkog prostora Lepenski Vir je povodom jubileja objavio publikaciju „Lepenski Vir“ u kojoj su autorskim tekstovima obrađene arheologija, bioarheologija, zaštita i prezentacija nalazišta i turistički prostor Lepenski Vir. Ovaj značajan jubilej upravljač turističkog prostora Lepenski Vir d.o.o. obeležio je prigodnom svečanošću u centru za posetioce, na kojoj su govorili arheolozi koji su učestvovali u iskopavanju Lepenskog Vira: Miomir Korać, Bora Dimitrijević, Mile Stojić i Dušica Savić Bengijat, koji su se sa posebnim pijetetom prisećali Dragoslava Srejovića. Bili su prisutni i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Svečanosti je prethodio panel na temu „Turizam i kulturno nasleđe u Donjem Podunavlju – šanse i perspektive“ na kome su govorili savetnik za ekonomski razvoj u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Aleksandar Denda, šefica odseka za projekte transnacionalne i prekogranične saradnje sa zemljama članicama EU Kristina Ašković, direktor Regionalne razvojne agencije istočne Srbije Vladan Jeremić i šefica odseka za razvoj turističkih proizvoda u TOS LJiljana Čerović. Tom prilikom bilo je reči o onome što donosi Strategija razvoja turizma Srbije do 2025. godine, mogućnostima koje pružaju projekti transnacionalne i prekogranične saradnje, ali i o značaju zajedničkog rada i povezivanja različitih institucija bitnih za razvoj turizma jer se na taj način stvaraju preduslovi da više turista dolazi i da se duže zadržavaju.

– Kulturno nasleđe Donjeg Podunavlja, uključujući tu i Smederevsku tvrđavu, Viminacijum, Ramsku tvrđavu, Golubački grad, Lepenski Vir i ostale kulturno istorijske spomenike, veoma je značajno za razvoj turizma. Naš zadatak je da upravo turističkom valorizacijom svega što nam je priroda i kulturno nasleđe dalo, to stavimo u funkciju održivog lokalnog ekonomskog razvoja, kazala je između ostalog pomoćnica ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i usluga Renata Pindžo.