Nataša Mihailović Vacić za Danas: O otkazivanju kulturnih programa odlučuje Vlada Srbije 1Foto: Printscreen/YouTube/N1

Gradska sekretarka za kulturu Grada Beograda, Nataša Mihailović Vacić, kako saznaje naš list, održala je danas u podne u Studentskom kultrnom centru interni sastanak sa direktorima svih ustanova kulture u Beogradu.

Kako Vacić ističe u izjavi za Danas, povod ovog susreta nije zahtev koji je Vladi Srbije uputio Samostalni sindikat kulture u kojem traži da se bar do 14. maja otkažu svi kulturni programi i manifestacije u zemlji.

– Gradskom sekretarijatu za kulturu nije stigao ovaj zahtev, ni bilo kakav dopis o tome, a nije ni mogao, jer on ne odlučuje o tome. Direktori naših ustanova su zamolili da se sastanemo, što nije jedinstven slučaj. Vrlo često se sastajemo kad god treba da promislimo zajedno, razmenimo misli i porazgovaramo o raznim stvarima važnih za kulturu grada. Današnji sastanak se, naravno, posebno odnosio na tragične događaje koji su se dogodili u Osnovnoj školi „Jaroslav Ribnikar“, u Mladenovcu i okolini Smedereva. Smatrali smo da je u svetlu ovih strašnih dešavanja lekovito da sa direktorima naših ustanova kulture popričamo o tome, da odgonetnemo neke stvari i kao sekretarijat za kulturu odgvorimo na njihova pitanja u vezi s tim da li se neki programi nastavljaju ili se odlažu – ističe Vacić.

Na pitanje Danasa da li je posle ovog sastanka ipak doneta neka odluka šta će se dalje dešavati sa kulturnim programima u Beogradu, gradska sektetara za kulturu kaže:

– Nikakva odluka nije doneta, a o tome odlučuje Vlada Srbije, pogotovu što Gradskom sekretarijatu nije upućen nikakav zvanični zahtev kulturnog esnafa ili njihovog sindikata, niti bilo šta drugo na osnovu čega bismo mi mogli da donosimo odluke o daljem odlaganju kulturnih programa – ističe za Danas Nataša Mihailović Vacić.

Podsećanja radi, zbog tužnih i tragičnih događaja za sve naše građane, Samostalni sindikat kulture Srbije uputio je saopštenje Vladi Srbije, u kojem je zahtevalo da se od 8. do 14. maja otkažu svi kulturni događaji u našoj zemlji, smatrajući da je neprimereno da se održavaju u ovim trenucima, ali, kako je za Danas izjavila Dragana Đorđević, predsednica sindikata, od premijerke Ane Brnabić nije stigao odgovor.

Ipak, Narodno pozorište u Beogradu javno je saopštilo da se „zbog tragičnih događaja koji su se dogodili u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i opštini Mladenovac, i ove nedelje otkazuje sve planirane predstave i aktivnosti, u periodu od 8. do 14. maja“.

Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, koji je u Zaječaru trebalo da počne večeras i da traje do 15. maja, takođe je odložen, saopštili su njegovi organizatori.

„Zbog događaja koji su nepovratno poremetili srpsko društvo, i saosećajući sa porodicama nastradalih, Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije odlaže 59. Festival. Termin održavanja festivala biće naknadno utvrđen i objavljen“, kaže se u saopštenju.
,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari