Premijerka ignoriše zahtev Samostalnog sindikata kulture: Narodno pozorište u Beogradu zaustavilo sve aktivnosti, odložen Festival "Joakim Vujić" 1Foto promo Nebojša Babić /NP u Beogradu

Zbog tužnih i tragičnih događaja za sve naše građane, Samostalni sindikat kulture Srbije uputio je saopštenje Vladi Srbije, u kojem je zahtevalo da se od 8. do 14. maja otkažu svi kulturni događaji u našoj zemlji, smatrajući da je neprimereno da se održavaju u ovim trenucima, ali, kako za Danas ističe Dragana Đorđević, predsednica sindikata, od premijerke Ane Brnabić nije stigao odgovor, a Nataša Mihailović Vacić, gradska sekretarka za kulturu, održala je danas u Studentskom kultrnom centru interni sastanak zatvoren za javnost sa direktorima svih ustanova kulture u Beogradu.

– Kultura mora da pokaže saosećanje, da napravi otklon, i da se zaustave sve manifestacije i programi makar dve nedelje. Smatramo da je apsolutno neprikladno i nepristojno da se posle tri dana žalosti nastavi sa kulturnim programima kao da se ništa nije dogodilo, u momentima dok svi iščekujemo da li će neko od najteže povređene dece preživeti, za čije se živote lekari u bolnicama još bore. Saopštenje je upućeno Vladi Srbije, ne lično i premijerki Ani Brnabić, jer nikada do sada nije odgovorila ni na jedan naš poziv i apel, uvek nas je ignorisala, a obraćali smo joj se bezbroj puta povodom raznih problema – kaže Dragana Đorđević.

– Nataša .Mihailović Vacić nije nas pozvala na sastanak koji je danas organizovala po hitnom postupku, što je negde i razumljivo, jer naše saopštenje nije bilo upućeno gradskoj vlasti – smatra Đorđević.

– Jako se radujem što je za naše članove zaposlene u ustanovama kulture naš zahtev naišao na odjek – javio mi se danas direktor festivala „Joakim Vujić“ u Zaječaru, oni su otkazali festival, i posebno se radujem ako je i Ministarstvo kulture dalo saglasnost i reagovalo na naše saopštenje. Ali, neka svako postupa po svojoj savesti. Narodno pozorište u Šapcu takođe je otkazalao sve programe, a posebno je važno što se pridružilo i Narodno pozorište u Beogradu. Ali, neka svi zaposleni u kulturnim ustanovama postupe po sopstvenoj savesti. Samostalni sindikat poziva: Idite u tihi štrajk, izađite i zapalite sveće ispred ustanova u kojima radite – ističe Dragana Đorđević.

Podsećanja radi, zahtev Vladi Srbije usledio je posle vanredno održane telefonske sednice Republičkog odbora Samostalnog Sindikata Srbije, u dogovoru sa Odborom zaposlenih u kulturi Vojvodine, Gradskih odbora Kragujevca, Niša, Beograda, Šapca, Užica, Zaječara, Bora, Pirota, Leskovca.

Oni su dali svoju saglasnost da se otkažu sve pozorišne predstave u Srbiji (baletske, opere, mjuzikli, dramske), koncerti, izložbe, književne večeri, festivali.

Saopštenje NP u Beogradu i Festivala „Joakim Vujić“ u Zaječaru

„Narodno pozorište u Beogradu, zbog tragičnih događaja koji su se dogodili u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i opštini Mladenovac, i ove nedelje otkazuje sve planirane predstave i aktivnosti, u periodu od 8. do 14. maja“, ističe se u saopštenju nacionalnog teatra.

Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, koji je u Zaječaru trebalo da počne večeras i da traje do 15. maja, odložen je, saopštili su njegovi organizatori.

„Zbog događaja koji su nepovratno poremetili srpsko društvo, i saosećajući sa porodicama nastradalih, Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije odlaže 59. Festival. Termin održavanja festivala biće naknadno utvrđen i objavljen“, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari