Navijamo za Gorana Bogdana 1Foto: FoNet/ FEST

Dobitnici nagrada Evropske filmske akademije biće saopšteni u subotu uveče na virtuelnoj ceremoniji čije emitovanje počinje u 20 sati iz Berlina.

Najbolja dela kinematografije Starog kontinenta u konkurenciji su za popularne evropske Oskare, a za nas je svakako najzanimljivije ko će biti 33. laureat priznanja za najboljeg evropskog glumca.

Za ovu nagradu je, naime, nominovan glumac Goran Bogdan za ulogu u filmu „Otac“ Srdana Golubovića, a u konkurenciji za priznanje Evropske filmske akademije su i slavni Vigo Mortensen za film „Falling“, kao i Mads Mikelsen za „Još jedna tura“.

Nominovani su i Bartoš Bieleni za poljski film „Telo Hristovo“, zatim Elio Germano za „Hidden Away“, kao i Luka Marineli za italijansko ostvarenje „Martin Eden“.

Nagrađivani srpski film „Otac“ reditelja Srdana Golubovića našao se i u prvoj selekciji od 32 filma koja su preporučena za nominacije za nagrade Evropske filmske akademije u različitim kategorijama.

Film je svetsku premijeru imao u februaru na Berlinskom filmskom festivalu, gde je osvojio dve nagrade.

Zasnovan je na istinitoj priči o ocu, koga tumači Goran Bogdan, kome su zbog siromaštva oduzeta deca.

U glavnoj kategoriji za najbolji evropski film nadmeću se: „Još jedna tura“ Tomasa Vinterberga, „Berlin Aleksandarplac“ Burhana Kurbanija, „Telo Hristovo“ Jana Komase, „Martin Eden“ Pietra Marčela, „Obojena ptica“ Vaclava Marhoula, „Undine“ Kristijana Pecolda.

Danac Tomas Vinterberg, Italijan Pjetro Marčelo i Poljak Jan Komasa nominovani su i za najbolju režiju za svoja ostvarenja, a pored njih kandidatkinja za nagradu je i poljska rediteljka Agnješka Holand, koja je inače ovih dana zamenila Vima Vendersa na mestu predsednika Evropske filmske akademije.

Ona je nominovana za film „Šarlatan“, a konkurenti su joj i Fransoa Ozon za „Leto ’85“, i Marija Sedal za norveški film „Nada“.

Ostvarenja „Još jedna tura“, „Telo Hristovo“ i „Martin Eden“ nominovani su i u kategoriji za najbolji scenario, uz Kurbanijev „Berlin Aleksanderplac“, „Adults in the Room“ Koste Gavrasa i „Bad Tales“ braće D’Inočenco.

Prva tri filma inače imaju najviše nominacija za evropske Oskare, i to u iste četiri kategorije – najbolji film, režija, scenario i glumac.

Najbolje evropske glumice su: Nina Hos „Moja mala sestra“, Marta Nieto za film „Majka“, Ane Dahl Torp „Charter“, Andrea Braein Huvi za „Nadu“, Paula Beer za „Undine“, kao i Natalija Berežnaja za „DAU. Natasha“.

Među nominovanim dokumentarcima su: rumunski „Akasa, moj dom“ i „Colectiv“, francuski „Mala devojčica“, norveški „Gunda“, švajcarski „Saudi Runaway“, te „The Cave“ iza koga stoji Danska.

Inače, većina nominovanih naslova već je prikazana u Srbiji na domaćim festivalima – od Festa preko Festivala evropskog filma Palić pa do Slobodne zone, na čijem će portalu publika u Srbiji moći da prati dodelu EFA nagrada.

Prethodnih dana Evropska filmska akademija organizovala je nekoliko, takođe virtuelnih, događaja posvećenih evropskom filmu i njegovoj budućnosti u postkovid svetu.

Prošle godine najviše priznanja sa ove manifestacije poneo je brtianski film „Miljenica“ grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari