Nedelja kulture u Zrenjaninu 1Foto ZR.filharmonija - arhiva

Zrenjaninska ustanova kulture i gradska filharmonija organizatori su manifestacije “Nedelja kulture”, kao svojevrsnog živog povratka izvođača i publike nakon godinu dana pauziranja zbog epidemiolođkih mera.

Prema rečima Romana Bugara, direktora Zrenjaninske filharmonije, jedan od  ciljeva je da se predstave bogati programi Narodnog muzeja, Savremene galerije, Kulturnog centra Zrenjanina, GNB „Žarko Zrenjanin“, Istorijskog arhiva ali i pojedinačnih umetnika.

– U programu učestvuju Zrenjaninski kamerni orkestar i Zrenjaninska filharmonija, svojim nastupima. Podsticaj za organizaciju jednog ovakvog događaja bilo je raspisivanje konkursa za „Prestonicu kulture 2023.“ Siguran sam da sinergijom svih institucija kulture s pravom konkurišemo za takvu titulu – kaže Roman Bugar.

Manifestaciju je 25. juna svojim nastupom otvorio Zrenjaninski kamerni orkestar, tokom vikenda u NP “Toša Jovanović” izvedena je predstava “Komandant Sajler” po romanu Borislava Mihajlovića a u režiji Nikole Končarevića, dok je u atrijumu Narodnog muzeja nastupio Gradski dečiji hor Kulturnog centra.

U ponedeljak, 28. juna od 20 časova, u okviru manifestacije „Nedelja kulture“, na platou ispred Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ biće održan kolažni program učenika posvećen srpskim srednjovekovnim vladarkama i vlastelinkama.

U Savremenoj galeriji 28. juna otvara se izložba iz zbirke ove ustanove a biće predstavljena dela Dragoslava Stojanoivća Sipa.

Iste večeri u Gradskoj bašti održava se tribina “Muzička kultura u Zrenjaninu”. Narednog dana na programu pozorišta je lutkarska predstava za decu “Tri praseta”, dok će u Gradskoj bašti biti održan 10. jubilarni Festival rumunskih romansi i evergrin šlagera, na kome nastupa Narodni orkestar rumuna iz Vojvodine. Diriguje Roman Bugar a specijalni gosti su Ioana Ardelean iz Rumunije i Zvonko Bogdan.

U sredu, 30. juna u Narodnom muzeju biće otvorena izložba rok fotografa Brajana Rašića, dugogodišnjeg saputnika Bovija i Stonsa.

Prvog dana jula Narodni muzej organizuje prezentaziju knjige „Bečkerečki program – periodička i arhivska građa” autora Slobodana Milina.

Istog dana na Trgu slobode Zavod za kulturu vojvođanskih rumuna organizuje završnu izložbu Likovne kolonije „Begej – reka prijateljstva“.

U petak, 2. jula, Savremena galerija Zrenjanin organizuje likovnu radionicu za decu a pozorište “Madač” izvodi predstavu “Ljubavi predsednika”, u režiji Lilijane Ivanović.

Manifestacija “Nedleja kulture” završava se u subotu, 3. jula koncertom Zrenjaninske filharmonija u Gardskoj bašti. Na repertoaru je S.Prokofijev, Simfonijska bajka „Peća i vuk“, narator je glumac Ivan Đorđević a diriguje Mikica Jevtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari