Negotin: Borski srednjoškolac apsolutni pobednik festivala „Gergina“ 1Foto: "Gergina"

Tradicionalna, vlaška izvorna muzika ima budućnost, nastaviće da živi kroz mlade pevače i instrumentaliste što je potvrdio ovogodišnji Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina“ prvom takmičarskom večeri. Apsolutni pobednik i laureat najvišeg festivalskog priznanja, plaketu „Božidar Janucić“ je borski srednjoškolac, violinista, Veljko Stuparević.

Za festivalske nagrade 13. „Gergine“ sinoć se nadmetalo 15 instrumentalista i sedmoro vokalnih solista koje je ocenjivao stručni žiri. Predsedavao  je etnomuzikolog i kompozitor dr Dimitrije Golemović, a u žiriju su bile i etnomuzikološkinja Marija Vitas i Maja Stojanović, profesorka klavira u UŠ „Stevan Mokranjac“ Negotin.

Žiri je bio jednoglasan u odluci na najviše festivalsko priznanje, plaketa „Božidar Janucić“ pripadne srednjoškolcu iz Bora Veljku Stupareviću. Za najboljeg instrumentalistu nadmetalo se 15 takmičara na trubi, violini, saksofonu, duduku, fruli i harmonici, a pobedio je petnaestogodišnji Nenad Mladenović iz Beča, poreklom iz Kladova, dok je nagrada za najboljeg vokalnog solistu pripala je gimnazijalki iz Prahova, Nataliji Karalić, inače članici etno grupe „Marinike“ iz Negotina.

Uvod u takmičarsko festivalsko veče „Gergine“ činila je promocija muzičkog CD-a „Ljubodrag Radulović la Festivalu Gergina“ koji je publici predstavio muzički urednik Prvog programa Radio Beograda Nenad Kamidžorac.

Druge festivalsko veče je revijalnog karaktera. Večeras će, kako najavljuju organizatori biti promovisan CD „DUNĂRE, DUNĂRE“ etno grupe „Gergina“, a povod je obeležavanje deset godina rada ove etno grupe na očuvanju vlaške izvorne pesme i prikazan kratki film o trubaču Ljubodragu Raduloviću, kome je posvećen ovogodišnji festival.

Tokom revijalne večeri će nastupiti 21 reprezentativni vokalni solista i instrumentalista, Etno grupa „Gergina“ i duvački orkestar Braneta Jovanovića, kao i gošća iz Rumunije Anika Gancu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari