Negotin: „Čučuk Stana“ u Muzeju Hajduk Veljka u Negotinu 1Nataša Petrović kao Čučuka Stana, Foto Zaječarsko pozorište

Monodrama “Čučuk Stana, Srpkinja i Grkinja” Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović“ iz Zaječara , u okviru “Negotinskog leta” biće izvedena u Muzeju Hajduk Veljka u Negotinu, u četvrtak, 14. jula.

Životnoj saputnici krajinskog junaka Hajduk Veljka posvećena je pozorišna predstava „Čučuk Stana, Srpkinja i Grkinja“ koju je u Narodnom pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru režirao Žaljko Hubač.

U ovoj monodrami, koja je s uspehom izvedena na brojnim festivalima, Čučuk Stanu igra glumica zaječarskog pozorišta Nataša Petrović.

Željko Hubač, koji je i autor teksta ove monodrame, smatra da je Stana Plještić ili Čučuk Stana jedna od začetnica feminizma.

– Čučuk Stana je ne samo srpska heroina iz vremena ustanka protiv Turaka već i žena koja je svojim stavovima i što je još važnije, svojim postupcima apostofirala neka od osnovnih načela onoga što danas zovemo feminizam. Suštinski, Čučuk Stana je za mene prva srpska feministkinja i neka me istoričari isprave ako je bilo sličnih primera u predhodnoj srpskoj istoriji – smatra autor i reditelj predstave Željko Hubač.

Predstava će biti odigrana u dvorištu Muzeja Hajduk Veljka, u četvrtak, 14. jula, od 21 sat.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari