Negotin: Počela ovogodišnja kampanja arheoloških iskopavanja na lokalitetu Egeta 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Ekipe Muzeja Кrajine iz Negotina i Filozofskog fakulteta u Beogradu sa odeljenja za arheologiju započele su ovogodišnju kampanju arheoloških iskopavanja na arheološkom lokalitetu Egeta u Brzoj Palanci u opštini Кladovo.

Projekat „Arheološko istraživanje lokaliteta Egeta“ jedan je od pet projekata iz oblasti arheologije za koje je Ministarstvo kulture negotinskom Muzeju i njegovim saradnicima odobrilo 14 miliona dinara.

Ovim projektom Muzeja Krajine rukovode muzejski savetnik arheolog mr Gordan Janjić iz negotinskog muzeja i vanredni profesor Filozofskog fakulteta dr Perica Špehar.

-Odobreni projekti su potvrda našeg truda, ali i vrednosti arheološkog nasleđa na našoj teritoriji koje zavređuje punu pažnju. Za razliku od prošlogodišnje kampanje arheoloških iskopavanja kada je rađena severoistočna kula, sada se rade iskopavanja u unutrašnjosti –rekao nam je Janjić koji je uveren da će ovogodišnjim iskopavanjima biti otkriveno dosta toga novog.

Prošle godine je arheološka kampanja imala za cilj da se severoistočna kula utvrđenja pripremi za restauratorsko konzervatorske radove.

Ova kula ima 55 kvadratnih metara i u prethodnoj kampanji očišćena je do dubine dva i po metra, a zbog pada terena, negde čak i niže i zbog toga se čitava sada vidi i sa spoljne i sa unutrašnje strane.

Tokom prošlogodišnjih iskopavanja kula je potpunosti istražena i spremna je za konzervatorske radove.
Egeta je multikulturalni lokalitet sa slojevima praistorije, antike do srednjeg veka i minulih godina na njemu su sprovedena geo-fizička istraživanja i arheološka iskopavanja.

Inače, Egeta se svrstava među najvažnija arheološka nalazišta duž nekadašnje rimske granice u današnjoj Srbiji. Različitog oblika i u različitim peridoima postojala su tri utvrđenja, nazvana Egeta I, Egeta II i Egeta III.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari