Pod zemljom arhitektura kakve nema na ovim prostorima: Završena arheološka iskopavanja Akvesa, antičkog grada na Dunavu kod Prahova 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Zaštitna arheološka iskopavanja Akvesa u Prahovu Muzej Krajine u Negotinu sprovodi drugu godinu zaredom. Ovogodišnja kampanja je završena, a rezultati su potvrdili ono što je na neki način utvrđeno i prošle godine.

Prošle godine su ekipe Muzeja Krajine i Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu prvi put radili istraživanje bedema Akvesa jer su prethodna arheološka iskopavanja mahom rađena na nekropolama u okolini ovog nekadašnjeg rimskog grada.

Pokazalo se da je arhitektura unikatna i da takve nema na ovom prostoru, a jedina analogija koju je pronašao rukovodilac projekta, arheolog i muzejski savetnik negotinskog muzeja Gordan Janjić je grad Afrodizijus u Anadoliji, dok su pokretni nalazi ukazivali na period kasne antike.

Po završetku prošlogodišnjih istraživanja Janjić je kazao i da je dokazano da se radi o izuzetno arhitektonski rešenom bedemu grada, a ne utvrđenju.

Pod zemljom arhitektura kakve nema na ovim prostorima: Završena arheološka iskopavanja Akvesa, antičkog grada na Dunavu kod Prahova 2
Bedem Akvesa /Foto: Muzej Krajine Negotin

Arheološka iskopavanja za 2022. godinu, kada je Akves u pitanju rađena su u okviru projekta: „Zaštitna arheološka iskopavanja Aquesa u Prahovu, opština Negotin“.

U Muzeju Krajine kažu da je arheološka kampanja ove godine sprovedena finansijskim sredstvima Ministarstva kulture i informisanja i opštine Negotin, a nastavljeno je istraživanje na spoljnoj strani bedema grada Aquesa, u dužini od oko14 metara.

Rezultati su, prema očekivanjima, potvrdili ono što je na neki način utvrđeno i prošle godine, kažu u negotinskom Muzeju, objašnjavajući da se to, pre svega tiče arhitekture samog bedema, fotogrametrijaje rađena i ove godine i donekle pokretnim nalazima.

– Polako se približavamo cilju, a to je da u potpunosti uradimo tehničku dokumentaciju kako bismo izveli sve predradnje u cilju izrade projektne dokumentacije, koja će biti osnov za izvođenje konzervatorsko restauratorskeih radova na bedemu grada. Time bismo dobili jedno od retkih obeležja velikog Akvesa, jednog od najznačajnijih gradova rimske imperije na donjem Dunavu – rekao je za Danas rukovodilac projekta Gordan Janjić.

Saznajemo takođe, da članove stručne ekipe čeka dodatni posao na obradi i izradi dokumentacije van terena.

U Muzeju Кrajine kažu da će i naredne godine konkurisati za sredstva, a ukoliko, kao ove i prethodne godine, bude bilo razumevanja Ministarstva kulture i informisanja i opštine Negotin, radovi će biti nastavljeni i na delu spoljne strane bedema grada Aquesa, koji je jedini ostao neistražen.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari