Nastavljena arheološka iskopavanja starog rimskog grada na čijim je temeljima izgrađeno Prahovo kraj Negotina 1Foto; Muzej Krajine Negotin

Drugu godinu zaredom Muzej Krajine Negotin sprovodi zaštitna arheološka iskopavanja starog rimskog grada Akves na čijim je temeljima izgrađeno selo Prahovo nadomak Negotina. Zaštitna arheološka istraživanja predstavljaju prvi korak u postupku sprovođenja konzervatorsko -restauratorskih aktivnosti na ovom arheološkom lokalitetu.

Muzej Krajine Negotin započeo je realizaciju još jednog projekta za koji je sredstva odobrilo Ministarstvo kulture i informisanja kojim rukovodi muzejski savetnik, arheolog Gordan Janjić.

Uz sredstva resornog ministarstva zaštitna arheološka iskopavanja Akvesa u Prahovu finansiraju se i sredstvima opštine Negotin.

– Cilj projekta arheoloških istraživanja, jeste nastavak izrade tehničke dokumentacije postojećeg stanja za potrebe pravne i fizičke zaštite arheološkog nasleđa. U okviru arheoloških istraživanja bilo je neophodno obaviti i čišćenje terena od rastinja. Zaštitna arheološka istraživanja predstavljaju prvi korak u postupku sprovođenja konzervatorsko-restauratorskih aktivnosti na ovom nepokretnom kulturnom dobru – kažu u Muzeju Krajine u negotinu dodajući da bez sprovedenih arheoloških istraživanja, nije moguće izraditi projekat konzervatorsko-restauratorskih radova.

Na Akvesu se radi drugu godinu zaredom, istraživanja su inače sprovođena i ranije, ali su uglavnom bila na nekropoloma u blizini ovog starog rimskog grada.

Prošle godine istraživanja su bila fokusirana na bedem, dužine 45 metara kojim je, smatraju arheolozi, bio okružen i zaštićen Akves.

Muzejski savetnik Janjić je po završetku prošlogodišnjih iskopavanja za Danas rekao da analogije ovom bedemu nisu retkost u rimskoj arhitekturi ( Anadolija – Aphrodisias ), ali u ovim krajevima ih nema zidanih u toj tehnici, a pokretni nalazi ukazuju na period kasne antike, što se i poklapa sa do sada poznatim izvorima.

Inače, rimski Akves je u vreme svog najvećeg prosperiteta ( kraj II i početak III veka) imao
20.000 i više stanovnika.

Prema arheolozima, Akves nije fortifikacija, uobičajena na prostoru Limesa, već čitav jedan kompleks sa vojnim utvrđenjem, civilnim naseljem, nekropolama, pristaništem.

Na temeljima Akvesa niklo je sadašnje selo Prahovo, a ostaci Akvesa mogu se videti samo na jednom mestu na delu Decebalumske ulice u Prahovu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari