Počela zaštitna arheološka iskopavanja Akvesa u Prahovu 1Foto: Gordan Janjić

Jedan od najznačajnijih kasnoantičkih gradova na Dunavu, Akves, u Prahovu pored svog vojnog i ekonomskog značaja na prostoru rimske dunavske utvrđene granice (Limes), igrao je veoma važnu ulogu u samom sutonu rimske dominacije ovog prostora, a naročito u periodu ranog hrišćanstva, tokom IV,V iVI veka kada je bio i episkopsko sedište.

Prostor Akvesa činilo je vojno utvrđenje, civilno naselje sa nekropolama i pristanište.

Brojni su i bogati nalazi materijalne kulture pronađeni na prostoru ovog lokaliteta, gde se naročito ističu bogato ukrašeni komadi zlatnog nakita koji se većinom čuvaju u Muzeju Krajine u Negotinu.

Ovih su dana u toku zaštitna arheološka iskopavanja Akvesa u Prahovu koji negotinski Muzej Krajine realizuje zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Niš u okviru projekta koji su finansijski podržali Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Negotin.

-Cilj projekta arheoloških istraživanja jeste izrada tehničke dokumentacije postojećeg stanja za potrebe pravne i fizičke zaštite arheološkog nasleđa. Zaštitna arheološka istraživanja predstavljaju prvi korak u postupku sprovođenja konzervatorsko – restauratorskih aktivnosti na ovom nepokretnom kulturnom dobru. Bez sprovedenih arheoloških istraživanja, nije moguće izraditi projekat konzervatorsko-restauratorskih radova – kaže za Danas rukovodilac projekta, arheolog – muzejski savetnik Muzeja Krajine u Negotinu Gordan Janjić, dodajući da ovom trenutku istraživanja podrazumevaju ovaranje nekoliko sondi, uz sam pomenuti bedem, 45 metara dužine i da se smatra da je to bedem kojim je bio okružen i zaštićen antički grad Akves.

Počela zaštitna arheološka iskopavanja Akvesa u Prahovu 2
Foto: Gordan Janjić

Prema rečima Janjića analogije ovom bedemu nisu retkost u rimskoj arhitekturi ( Anadolija-Aphrodisias ), ali u ovim krajevima ih nema zidanih u toj tehnici, a pokretni nalazi ukazuju na period kasne antike, što se i poklapa sa do sada poznatim izvorima.

Inače, danas se ostaci Akvesa, na žalost, mogu videti samo na jednom mestu na delu Decebalumske ulice u Prahovu i kako navodi muzejski savetnik Gordan Janjić ostaci dela južnog bedema nekadašnjeg utvrđenja predstavljaju jedine poznate ostatke jednog od najznačajnjih kasnoantičkih gradova na Dunavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari