Neko "bacio oko na salu" ili malo para: "Teatar na Brdu" ostao bez prostorija, neće doći do produžetka saradnje sa opštinom Čukarica 1Foto: Instagram/Teatar na brdu

„Draga publiko i svekolika javnosti, ovim putem vas informisemo da smo obavešteni da, nažalost, neće doći do produžetka saradnje sa opštinom Čukarica. Samim tim, Teatar na Brdu prestaje sa radom u sali u kojoj je do sada bio“, objavljeno je ranije danas na zvaničnom Instagram nalogu „Teatar na brdu“, ali i nalozima osnivača, Viktora Savića i Andrije Milioševića.

Oni su zahvalili publici i kolegama na ljubavi i podršci, i pozvali ih na poslednju predstavu koja je večeras odigrana u Teataru na Brdu u prostoru Kulturnog centra Čukarica, u Turgenjevoj ulici na Banovom brdu.

Oni su podsetili i na velike uspehe koje je Teatar na Brdu postigao za samo četiri godine rada, od kojih godinu i po dana nije radio u punom kapacitetu zbog pandemije virusa korona.

„Ali to nas nije zaustavilo u našoj želji da lepotu i osmeh vratimo svakom ko nas je posetio! 28. novembra 2018. premijerom predstave ‘Šećer je sitan osim kad je kocka’, otvorili smo scenu Teatra na Brdu. Od tada brojimo: 394 odigrane predstave, 125.196 izdatih ulaznica, 8.997.403,00 dinara je zahvaljujući tome uplaćeno na račun Kulturnog centra Čukarice na ime zakupa sale“, navedeno je u objavama.

Oni su podsetili da je kroz scenu Teatra na Brdu prošlo preko 30 najeminentnijih glumaca, reditelja i dramaturga.

„Energiju našem Teatru su takođe davali i mnogi mladi stvaraoci koje smo angažovali i na taj način ih afirmisali u umetničkom svetu. Dali smo priliku studentima da rade kao razvodnici, scenografima i kostimografima da sarađuju sa nama. I svi smo davali svoj maksimum“, poručili su.

Kako je navedeno, ekipa Teatra na Brdu će blagovremeno obavestiti javnost o svojim daljim aktivnostima.

„Do sledećeg viđenja, želimo vam svako dobro. Vaš Teatar na Brdu“, zaključeno je u objavi.

Ovu vest dočekali su brojni komentari podrške, ali i upita za spontano okupljanje kao vid protesta.

„Oćete da se večeras spontano okupimo podrške radi ili 1.1. u Ulici Otvorenog srca u Požeškoj? Neće Teatar s Brda niđe! Da, obavezno je da čujemo razlog zbog koga niste nastavili saradnju. U dinar, što se kaže, ko je koliko tražio“, navela je jedna korisnica.

Brojni korisnici Instagrama su naveli i od kolikog značaja je za ovaj kraj grada bio „Teatar na brdu“.

„Sramota za opštinu. Imali smo pozorište za koje se uvek tražila karta više, dolazila publika iz celog grada, toliko lepih predstava, ponos Banovog Brda i Čukarice. Nadam se da će opština opametiti i dozvoliti da se ova lepa tradicija nastavi. Znajte da armija građana stoji iza vas i da vas svim srcem podržava“, navela je još jedna korisnica.

Zabrinuti komentatori su upitali i da li je možda neko „bacio oko na salu“, kao i da li su iz opštine možda „smislili neku kockarnicu“, budući da je jedna na ćošku zgrade.

CLS: Omogućiti rad „Teatra na Brdu“

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) apelovao je danas da Opština Čukarica omogući rad „Teatru na Brdu“ kako bi nastavio da deluje u sali kulturnog centra.

U vremenu kada je kultura u Beogradu i Srbiji ugrožena i nije na listi prioriteta, poslednje što treba prestonici jeste zatvaranje jednog mladog i vibrantnog pozorišta, ocenila je u saopštenju ta nevladina organizacija.

Smatramo da je mnogo lepše da Čukarica bude poznata po ustanovama kulture, nego po divljoj gradnji, nesanitarnim deponijima i saobraćajnim gužvama, što je sada stvarnost za građane ove važne beogradske opštine, ističe CLS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari