„Nemoguće da je nemoguće”: Izašla satnica za julski program Podijum projekta U10 1Foto: Promo

Umetnički prostor U10 pojektom Podijum – „Nemoguće da je nemoguće” koji se realizuje od 15. jula do 20. septembra, najavljuje bogat kulturni program, koji traje tokom celog leta i ovom prilikom predstavlja svoje julske događaje.

U10 organizuje Podijum kako bi kroz novi programski format podržili grupe mladih profesionalaca koji rade u polju umetnosti i kulture, a koji teže kolektivnom organizovanju i delovanju. Projekat realizuje kolektiv Društvo udružene odgovornosti.

Oni su, umesto otvaranja priredili „Razbijanje leda“ – matine žurku i druženje sa učesnicima Podijuma, koje nas očekuje u subota, 15. jul od 18 do 22 časa.

Druženje prati i program Građenje druge kuće / Druga kuća d.u.o. koji se dešava tokom čitavog trajanja podijuma.

– Društvo udružene odgovornosti od svog osnivanja razmišlja o svojoj Drugoj kući, privremenom i lako prenosivom misaonom mestu. Na početku Podijuma, nakon više od dve godine zajedničkog rada, Društvo želi da započne njeno građenje sa idejom da karakter prostora odražava prirodu njihovog udruženja. Razmišljajući o materijalu, odlučuju se da je sagrade od tekstila sastavljenog od ličnih tkanina, kao i zategnutih sajli prikačenih na zidove privremenog mesta na kom se nalaze. Druga kuća zamišljena je kao mesto koje beskrajno raste, zato pozivamo sve zainteresovane da se pridruže doniranjem različitih tekstilnih materijala ili učestvovanjem, šivenjem, ušivanjem materijala za građenje zajedničke Druge kuće. Svako ko učestvuje u građenju kuće postaje njen stanar – ukazuju organizatori.

Oni daju napomenu za donatore – što veći komadi različitih tekstilnih materijala bi bili idealni za ovu kuću.

Potom sledi „Predstavljanje – Ovo je Društvo udružene odgovornosti / d.u.o.“ od 15. do 20. jula.

– Tokom prve nedelje Podijuma, članovi kolektiva predstaviće Društvo udružene odgovornosti / d.u.o. kroz različite formate – otvorena vrata za publiku i pristup kompletnoj arhivi projekta u Umetničkom prostoru U10; radionice poezije. A povodom i samo tokom trajanja Podijuma, d.u.o. pokreće podkast – seriju jutarnjih razgovora o različitim temama i sa najraznovrsnijim sagovornicima (prolaznici, učesnici, saradnici), pod nazivom „Pillow talk” („Razgovori na jastuku”) – ukazuju.

U nedelju, 16. jul u 19 sati posetioce očekuje „Radionica kolektivne poezije“.

„Nadam se da idem tamo gde idu i svi, jer mislim da je oblak veliki” – navode organizatori i ističu da je broj učesnika ograničen, te mole zainteresovane da se prijave do petka 14. jula najkasnije do 23 i 59, na mejl: [email protected].

Za učešće u radionici nije potrebno nikakvo predznanje, a poezija koja nastane tokom ove radionice biće prikazana u okviru izložbe „Nemoguće da je nemoguće. Podijum 2023 – Društvo udružene odgovornosti“

Od 17. do 19. jula, svakim danom od 8 do 17 časova postavlja se izložba „Rad od Druge kuće – Work Imitates Art“

– Izložba živih skulptura, samooblikovanih radnika umetnika i umetnika radnika. Umetnički prostor U10 postaje druga kuća za rad od kuće za sve one koji žele da postanu i eksponati i umetnici. Dobrodošli su svi koji žele da se izložimo zajedno, dok radimo, čupamo se i sadimo – poručuju organizatori iz U10.

Filmski program „Artist no-no ili Umetnici su najgori”

„Nemoguće da je nemoguće”: Izašla satnica za julski program Podijum projekta U10 2
Foto: Promo

Ponedeljak, 17. jul u 19 sati film o piscu
Utorak, 18. jul u 19 sati film o slikaru
Sreda, 19. jul u 19 sati film o arhitekti

Od 21. do 28. jula predviđena je za izložbu „Menjanje perspektiva (dok nam se ne dopadnu)” /“Changing perspectives (Until we like them)“ grupe fiftEEEEEEEEEEEEEEEn iz Hochschule für Bildende Künste, Braunšvajga.

Otvaranje je zakazano u petak 21. jula, u 19 sati, da bi u 20 časova usledio performans Rose Texier: „Turn a way from the stars”. Od 20 i 30 nastupa Outerra (Band): Marko Paunović, Anđelina Mićić, Vanja Dabić.

*Radno vreme galerije U10, od 22. do 28. jula biće od 12 do 20 časova.

Estetika neuspeha i njen društveni značaj: O izložbi „Menjanje perspektiva (dok nam se ne dopadnu)”

– Izložba „Menjanje perspektiva (dok nam se ne dopadnu)” grupe fiftEEEEEEEEEEEEEEEn u Umetničkom prostoru U10 u Beogradu istražuje koncept neuspeha u svoj njegovoj složenosti, od ličnog do društvenog, i od malih do velikih. Naše zajedničko mišljenje počiva na pitanjima poput: ko zapravo određuje, pregovara i menja šta tačno znači biti neuspešan u nečemu? Kome je to korist ako se razmišlja u ovim kategorijama? Kako se to odražava na društvene strukture? Kako razmišljati drugačije i otvoriti nove prostore za akciju? Šta se u našem društvu sada smatra neuspehom, a šta u prošlosti? U kojoj meri se iz neuspeha mogu izvući zanimljivi uvidi – i kao uslov umetničke prakse i kao njen sadržaj? – ukazano je povodom koncepta izložbe.

Grupu fiftEEEEEEEEEEEEEEEn čine: Luis Kürschner, Anna Görnitz, Max Bergmann, Andreas Baumgartner, Luisa Walther, Asta Gröting, Rose Texier, Luca Rohringer, Aleksandra Saša Jeremić, Charlotte Kremberg, Maria Conrad, Elja Ora, Matilda Finsterbuch, Moriz Hertel.

– Naše okupljanje je pokušaj – mogao bi biti i neuspeh, da pokušamo da damo odgovore kroz naše radove i ilustrujemo političku relevantnost prikazanih radova oslanjajući se na njihov odnos prema teorijama kao što su performativnost (Džudit Batler), neproduktivna potrošnja (Žorž Bataj), (post-)moderni režimi istoričnosti (Rajnhart Kozelek), akumulirano vreme (Boris Grojs) itd. Tako su radovi društveno-politički kontekstualizovani, kako bi se konačno postavili temelji za estetiku neuspeha i „ozvučili” njen društveni značaj – istuču umetnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari