Nenad Kulačin: Pet preporuka za čitanje 1

Kolumnista Danasa i jedan od autora emisije „Dobar loš zao“ Nenad Kulačin predlaže pet knjiga za čitanje.

1. Đubre Marka Vidojkovića

Naslov je fenomenalan, nadimci glavnih aktera još bolji, glavni Dragiša je lik koga u isto vreme i mrzite, zato što je on Srbija u kojoj živimo, ali i obožavate zato što tamo nekim ljudima iz vlasti radi ono što biste i vi voleli da radite. Ova knjiga izuva kao nijedna do sada.

Vodi vas kroz svo zlo ovog vremena, aktuelizovana je i epidemijom kuge koju šire komarci i koju su Žvalavi, Čvarak, Hromozom Majmun, Baobab i mnogi drugi nesposobni da suzbiju.

Knjigu o aktuelnoj vlasti u Srbiji je mogao da napiše samo jedan čovek, a to je moj prijatelj i saborac – Marko Vidojković.

2. Staljinova kći Rouzmeri Salivan

Radi se o svojevrsnoj biografiji „princeze iz Kremlja“ koja je ceo život tragala za ljubavlju koju nikada nije imala od svoje, prerano preminule majke, i bezobzirnog oca koji kao što nije mario za svoj naroda, nije vodio računa ni o svojoj deci. Ova knjiga je još jedan u nizu dokaza da deci ni na koji način ne smemo da sudimo zbog grehova roditelja.

3. Novi roman Siniše Kovačevića Reka sa četiri ušća

Obožavam stil pisanja Siniše Kovačevića. Rečenice su taman koliko treba da budu, ni kratke ni dugačke. Sve je u njima opisano. Svaka njegova knjiga ima radnju, priču koja vas tera da je držite čvrsto u rukama i ponekad da zaspite sa njom.

Iako je to čudno reći, ali Siniša Kovačević sa svakom rečenicom koju napiše bilo u knjizi ili na Twitteru, razbija i jasno stavlja do znanja da nas ništa ne može uništiti.

Nenad Kulačin: Pet preporuka za čitanje 2

4. Dve knjige Vuka Draškovića – Aleksandar od Jugoslavije i Grob i rob

Radi se o jednoj istorijskoj priči o stvaranju i raspadu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije. Priča je od dva vladara, kralju Aleksandru i knezu Pavlu, koji su svojim delima u velikoj meri predodredili budućnost života na ovim prostorima.

U ovim romanima se oseća i piščeva pristrasnost koja ne utiče toliko na razumevanje kompletne priče zato što čitaocima nudi čitav niz različitih situacija koje su bile u opticaju u tom periodu. Nažalost, odgovora na mnoga pitanja i dalje nema.

5. Nisam ni prvi ni poslednji koji će predložiti knjigu Opet on Timura Vermesa.

Mega popularna knjiga koja govori o tome da se Aldolf Hitler budi iz debelog sna 2011. godine u „svom“ Berlinu, prepunom stranaca, u državi koju vodi Angela Merkel.

I on se odlučuje, nešto poput našeg ministra vojnog Aleksandra Vulina, da bude novinar i to televizijski, odnosno voditelj emisije. Nije li samo ovo dovoljno ludo za preporuku?

U subotu 24. oktobra u Danasu specijalni dodatak „Virus knjige“, posvećen izdavačkoj delatnosti uprkos tome što se Sajam knjiga ove godine ne održava u ovom periodu. Rezervišite na kioscima!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari