"Netflikse, plati": Zašto 160.000 holivudskih glumaca i scenarista štrajkuje? 1Foto:: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia

Poznati holivudski glumci pridružili su se filmskim i televizijskim scenaristima na prvim takvim protestima u 63 godine skandirajući ispred velikih studija tražeći veće plate u eri striminga i ograničavanje upotrebe veštačke inteligencije, piše Index.hr

Protesti su nastavak pritiska od maja na medijsku industriju, vrednu više milijardi dolara, dok se bori sa „seizmičkim promenama“ u poslovanju, piše Index.hr.

„Netflikse, plati!“

U Njujorku i Los Anđelosu glumci su marširali ispred kancelarija Netfliksa Inc., Paramount Globala i drugih kompanija, izražavajući zahteve za višim naknadama za glumce iz radničke klase i druge nadoknade.
„Imamo stari ugovor za novu vrstu posla i jednostavno ne funkcioniše, za većinu ljudi“, rekla je glumica Suzan Sarandon ispred kancelarija Varner Bros Diskaverija u Njujorku.

"Netflikse, plati": Zašto 160.000 holivudskih glumaca i scenarista štrajkuje? 2
Foto: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia

„Korporativna pohlepa koju su studije pokazalw je jako otežala ljudima živote“, dodala je.

Osim poznatih glumaca, većina od 160.000 članova sindikata su ipak manje poznata lica.

„Većina nas je srednja klasa glumaca i scenarista, i samo želimo imati mogućnosti raditi stvari koje i svi drugi imaju u životu, posedovati domove i imati porodice, i plaćati troškove“, poručila je glumica Kaitlin Knisli na platou Paramount Picturesa u Los Anđelesu.

Diljem grada ispred sedišta Netflixa demonstranti su skandirali: „Netflixe, plati!“

Predsednica sindikata SAG-AFTRA-e Fren Drešer, bivša zvezda TV serije Dadilja, pridružila se protestu povezujući ih sa širim porastom radničkih aktivnosti u SAD-u, u sklopu kojih sindikati diljem zemlje zauzimaju oštrije stavove u pregovorima s tvrtkama uključujući Amazon.com i Starbucks.
„Ako ne preuzmemo kontrolu nad ovom situacijom od ovih pohlepnih megalomana, svi ćemo biti u opasnosti da ostanemo bez sredstava za život“, rekla je Drešer.

Streaming servisi potrošili milijarde na programe

Savez filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), grupa koja pregovara u ime Netfliksa, Walt Disney Co-a i drugih studija, objavio je da su ponuđena značajna povećanja kompenzacije članovima sindikata SAG-AFTRA-e i udruženja Writers Guild of America (WGA).

Izvori bliski studijima također tvrde da se kompanije suočavaju s izazovnim vremenom. Mnogi striming servisi tek treba da ostvare profit nakon što su potrošili milijarde dolara na programe za privlačenje publike.

"Netflikse, plati": Zašto 160.000 holivudskih glumaca i scenarista štrajkuje? 3
Foto : JIM RUYMEN / UPI / Profimedia

Disney, Comcast Corp’s NBCUniversal i Paramount izgubili su na stotine miliona dolara od striminga u poslednjem kvartalu, a istodobno je porast online videa smanjio prihod od televizijskih oglasa jer se i tradicionalna TV publika smanjuje, a prodaja bioskopskih ulaznica ostaje ispod nivoa pre pandemije.

Zahtevaju jemstvo da ih neće zameniti AI

Sindikati traže jamstva da njihova radna mesta neće zamieniti generička veštačka inteligencija, na šta su im studiji predložili plaćanje glumcima za jedan dan rada i korišćenje njihovih digitalnih slika zauvek, ali su rekli da je to lažno.

Obustava rada glumaca i drugih u Kaliforniji i šire pogađa i ugostitelje, dobavljače rekvizita i druge koji se oslanjaju na holivudsku produkciju, a štrajk scenarista prekinuo je i većinu produkcija za jesensku TV sezonu i zaustavio rad na visokobudžetnim filmovima.

Uključivanje glumaca, očekuje se, zatvoriće preostale produkcije filmova i televizijskih programa sa sedištem u SAD-u i omesti mnoga inostrana snimanja, te se demonstranti nadaju da će istovremeni štrajkovi glumaca i scenarista pomoći ubrzanju rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari