"Nevidljivi život" najbolji na Festu 1Foto: Fest

Beogradski pobednik za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Festa pripao je filmu „Nevidljivi život“ reditelja Karima Anjuza.

Tako je odlučio žiri u sastavu: Sebastijan Kavaca, predsednik, Nataša Ninković, Nikola Ljuca, Dana Budisavljević i Klemens Šik. Barbara Santos, glumica u filmu, primila je nagradu i istakla koliko je značajno što je upravo film o nevidljivom životu žena trijumfovao baš na 8. mart. Nagradu je posvetila svim ženama, a posebno samohranim majkama, izbeglicama, i Romkinjama u regionu. Nagradu za najboljeg reditelja odneo je Vaclav Marhoul za film „Obojena ptica“.

Rita Kalnejais nagrađena je za najbolji scenario za film „Mlečni zubi“, a Goran Bogdan dobio je nagradu za najboljeg glumca za film „Otac“, dok je Trine Dirholm nagrađena za najbolju žensku ulogu u filmu „Dama Herc“. Za najbolji debi nagrađen je Filipo Menegeti, reditelj filma „Nas dve“, koji je ovenčan i Merlinka nagradom za najbolji kvir film. Nagrada publike pripala je filmu „Sumrak u bečkom haustoru“ Mladena Đorđevića, kao i Politikina nagrada „Milutin Čolić“.

/Žiri novouspostavljenog takmičarskog programa Fest Fokusproglasio je najboljim filmom ovog programa ostvarenje Ivane Mladenović – „Ivana grozna“. Žiri takmičarskog programa Nebojša Đukelić odlučio je da nagradu koja nosi ime čuvenog kritičara, dodeli filmu „Mater“ reditelja Jure Pavlovića. Nagrada žirija FEDEORA pripala je filmu „Otac“ Srdana Golubovića, koji je dobio i nagradu Stella Artois Most wanted movie award.

Na zatvaranju Festa uručen je Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti Džonu Malkoviču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari