New Stages South East na Bitef Polifoniji 1

New Stages South East je dvogodišnji regionalni projekat Goethe-Instituta posvećen mladim dramskim spisateljicama i piscima iz Jugoistočne Evrope (Bugarska, Rumunija, Grčka, Kipar, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija). Završna radionica projekta u Srbiji, “Pisanje je izvođenje” razvija i ojačava imaginativne načine pretvaranja teksta iz „komada“ u različite mogućnosti performativne interpretacije.

Lokalni partner je udruženje OK – Obrazovanje i kultura, a voditeljke projekta dramska spisateljica Tanja Šljivar i pozorišna rediteljka Ana Konstantinović, kao i dramska spisateljica Gerhild Štajnbuh iz Austrije.

Na Bitef Polifoniji, pet autorki i autora, lokalnih polaznika radionice, nakon dvogodišnjeg rada na razvoju teksta i drugih veština i znanja vezanih za dramsko pisanje i izvođenje, predstaviće odlomke u performativnoj formi, u različitim izvođačkim formatima.

Zajednički imenitelj za ove tekstove za mladu publiku je usamljenost, odnosno zamagljene granice između onlajn i fizičke realnosti i nemogućnost uspostavljanja dugotrajnijih i dubljih međuljudskih odnosa.

U nedelju, 25. septembra, od 14 sati u Ustanovi kulture Parobrod, na prvom danu Bitef Polifonije, publika će imati prilike da gleda odlomke tekstova: „Kako biti dobar migrant“ Divne Stojanov, dramu o dvoje mladih ljudi iz Srbije, Andreju i Sari, koji se upoznaju u Berlinu i uče kako da se integrišu u novu sredinu, kao i odjecima njihovog emigriranja i životnih odluka na Andrejeve roditelje, koji pokušavaju da se priviknu na seksualno opredeljenje svog sina;

„Lizistrata“ Mine Milošević, komad o mladoj, buntovnoj feministkinji koja povede žene u seksualni štrajk da bi se zaustavio Peloponeski rat, odnosno, da bi primorala svog poludečka, Dionisa (koji ipak nije bog), da budu u monogamnoj vezi;

„_zvezda_upekla“ Hristine Mitić, koja se bavi se depresijom, ženskim telom i pitanjem reprodukcije, pravom na izbor, intruzivnim mislima, opsesivno-kompulzivnim poremećajem, poremećajima ishrane, suicidalnim mislima, BDSM-om, izolacijom i komplikovanim ljubavnim i porodičnim odnosima;

„Story not story“ Irene Parezanović, komad koji kroz živote tri generacije, bake, majke i osamnaestogodišnje Sunčice sučeljava virtuelni i realni svet u kojem Sunčica odlazi od kuće noseći sa sobom teret nedavnog gubitka oca, dok uporedo doživljava momente internet stokovanja.

“Story not story” je priča koja se može svesti na 30 sekundi trajanja jednog instagram storija, a može trajati i čitavu večnost;

„Sve najbolje, Insel“ Davida Jakovljevića, koji prati antiherojsko putovanje INSEL-a; mladog, usamljenog, depresivnog i ogorčenog pripadnika opskurne i mračne potkulture mladih, seksualno isfrustriranih muškaraca koji mrze žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari