Ni malo lak zadatak sa sjajnim rezultatima - studenti FDU-a zamenili uloge rada na filmu 1Foto: Stevan Filipović

Studenati montaže, III i IV godine Fakulteta dramskih umetnosi predstavili su svoja autorska ostvarenja večeras u punoj sali bioskopa Cineplexx u Tržnom centru Ušće.

Tradiciju započetu prethodne godine povodom obeležavanja 50 godina rada Katedre Montaže Fakulteta dramskih umetnosti otvorio je reditelj Stevan Filipović.

Ni malo lak zadatak sa sjajnim rezultatima - studenti FDU-a zamenili uloge rada na filmu 2
Foto; Stevan Filipović

Prikazani filmovi nastali su kao ispitna vežba studenata, a mladi montažeri nisu imali lak zadatak jer se od njih očekivalo da zamene uloge sa kolegama sa drugih katedri i kompletno osmisle svoja ostvarenja, kako bi iskusili celokupan proces stvaranja jednog filma.

Međutim, sjajno su se snašli u novoj ulozi. Pet prikazanih autorskih ostvarenja „Kao ti“, „Ljubavna pesma“, „Zemlji čuda“, „Ina“ i „Dijagnoza“ bacili su svetla reflektora na društveno relevantne teme poput odrastanja, mentalnog zdravlja, porodičnih odnosa, veštačke inteligencije, ljubavi… i kao rezultat dobili poetične, zaokružene priče sa autentičnom atmosferom i estetikom.

Prikazani filmovi sproveli su publiku kroz prizmu emocija, – od smeha u jednom momentu, do ozbiljnih zapažanja u sledećem, a svaki je na kraju bio nagrađen bogatim aplauzom.

– Može se reći da je nit koja povezuje ove filmove tema odrastanja, koja je obrađena na veoma različite načine. Od poetskog pristupa u filmu o dve sestre „Kao ti“, Nede Živanović, preko neobičnog prijateljstva mlade gotičarke i pokojnog pevača narodne muzike u filmu „Ljubavna pesma“, Vasilija Vujčića, do realističnog prikaza konkretnog trenutka odrastanja u „Zemlji čuda“ Mirka Pantelića, ili naučne fantastike smeštene u blisku budućnost u filmu „Ina“, Ane Lukač – ukazali su sa katedre.

Peti film, između ostalog, izvaja njegova interaktivnost sa publikom, a večeras su prisutni imali prilike da pogledaju dva moguća završetka.

– Interaktivni film „Dijagnoza“, autora Damjana Paunkovića, inače dobitnika nagrade ”Slavko Vorkapić” za najboljeg studenta na Katedri montaže u 2022. godine, i autora filma „Šapa“ koji je bio prikazivan na brojnim festivalima, biće dostupan na online platformi, gde će gledaoci moći da sami isprobaju sve tokove i krajeve ove filmske priče – najavljeno je sa katedre.

Opširnije o filmovima, iz ugla samih autora, čitajte sutra na našem sajtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari