"Nije to to - studije Fausta" Tomija Janežiča pred beogradskom publikom 1

„Šta god publika misli da će gledati – to nije to. Ali tako je uvek kad režira Tomi Janežič“, kaže Emina Muftić, glumica Narodnog pozorišta Sarajevo, povodom beogradske premijere predstave „Nije to to – studije Fausta“ 17. oktobra u Beogradskom dramskom pozorištu.

Ova zajednička produkcija BDP-a, teatra SARTR iz Sarajeva, Zetskog doma sa Cetinja, Međunarodnog teatarskog festivala MESS, nastala je po tekstu Simone Semenič, a u režiji slavnog slovenačkog i regionalnog reditelja.

„Nije to to“ je istraživački, stvaralački projekat koji traje već godinu dana i bazira se na ponovnom ispisivanju dobro poznatih scena kroz prizmu odnosa mita i savremenih okolnosti na Balkanu, pravljenja mosta – veze između Zapada i Istoka.

Na sceni je osam glumica koje razrađuju pojedine motive iz Geteovog „Fausta“.

„Želim da uradim kratku predstavu, za razliku od mnogih mojih ranijih projekata. Tražim najkraći mogući format, a da ima smisla. Tako sam predložio dramskoj spisateljici Simoni Semenič da napiše komad koji nije ‘Faust’, ali dodiruje njegovu suštinu. Zanima me ‘nepojmljivost’. Negde i Faust kreće s tim, kao da želi most u nepojmljivo“, izjavio je Tomi Janežič o postavljanju predstave.

Ta nepojmljivost, kako ističu glumice, nešto je što svi u publici mogu da prepoznaju.

„Poslednjih 20-30 godina naši životi na Balkanu bili su nepojmljivi. Posebno kod nas u Bosni i Hercegovini. Reditelj je to transformisao u jedan pozorišni čin. Obraća se publici da je ohrabri da se sama suoči sa svime što se dešava oko nje“, naglašava glumica teatra SARTR Selma Alispahić.

Maja Ranđić napominje da su na sceni razrađeni neki od motiva „Fausta“ ali da je na publici da ih prepozna i da sama sebi gradi priču.

Rad na predstavi je, kako kažu glumice, prekinut usled epidemije korona virusa, a kada su se vratili projektu, svi su bili izmenjeni svojim iskustvom.

„Lokdaun nas je vratio na neke suštinske postavke. A to se vidi i u predstavi. Vratili smo se pozorišnom jeziku jednostavnosti i suštine“, napominje Selma Alispahić.

Njena koleginica Emina Muftić dodaje da je zbog svih okolnosti cela predstava trijumf teatra, dok Maja Salkić iz teatra SARTR smatra da su ovakvi projekti budućnost pozorišta, s obzirom na to da je kultura najviše propatila tokom perioda izolacije, pa će joj pomoć dobro doći kroz povezivanje između različitih pozorišnih kuća.

Glumice napominju i da su se u toku procesa u potpunosti ogolile, te da su se ujedinile u svojoj igri i tako zajednički stajale nasuprot reditelja.

U predstavi igraju: Selma Alispahić, Maja Salkić, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Maja Ranđić, Dunja Stojanović, Jelena Laban i Karmen Bardak.

Iako ih inače ima osam, uživo pred beogradskom publikom neće biti glumica Jelena Laban zbog situacije sa koronom u Crnoj Gori.

Ona će ipak biti deo predstave kroz snimke koji se koriste na sceni.

U komadu učestvuju i studenti pozorišne režije Benjamin Konjicija i Gabrijel Lazić.

Predstava „Nije to to“ imala je svoju premijeru u teatru SARTR u Sarajevu, 7. jula 2020. Publika je, kako kažu glumice, ostala bez teksta nakon izvođenja.

Srđan Obrenović, izvršni producent BDP-a koji je prisustvovao premijeri, istakao je da su „gledaoci nakon predstave tražili čašu vode“.

„To je katarza koje je neprevaziđena i neočekivana“, naglasio je Obrenović.

Scenograf predstave je Branko Hojnik, kostimografkinja Marina Sremac, koreografkinja Katja Lening.

Beogradska premijera zakazana je za subotu, 17. oktobar, dok će pretpremijere biti izvedene 15. i 16. oktobra, a repriza 18. oktobra, na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ Beogradskog dramskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari