Nikad više filmova ni manje para 1Foto: Aleksandra Cuk

Ovogodišnji, 24. Festival autorskog filma (FAF) po svom obimu i kvalitetu mogao bi da bude i jubilarni. U glavnom programu će se naći 29 filmova od toga 10 u takmičarskoj selekciji.

Nikad više toliko velikih autorskih imena, nikad više toliko pratećih programa, nikad veći broj bioskopa i bioskopskih dvorana i nikad manje para – istakao je Igor Stanković, direktor FAF na jučerašnjoj prvoj konferenciji za novinare u Kombank dvorani.

On je rekao da je festival pomoglo Ministarstvo kulture, ne i gradske vlasti, ali da se cene karata neće menjati. Prema Stankovićevim rečima, posetiocima će ove godine biti na raspolaganju osam bioskopa i 11 bioskopskih dvorana, što je najviše dosad a zvanični početak festivala označiće projekcija filma „Kradljivci“ Kore – Eda Hirikaza, ovogodišnjeg dobitnika Zlatne palme u Kanu.

Stanković je objasnio da tri aktivna člana Saveta Festivala: Srdan Golubović, Stefan Arsenijević i Vladimir Perišić nisu mogli da dođu na prvu konferenciju, jer snimaju ili pripremaju filmove, ali da su učestvovali u stvaranju programa i da će se pojaviti na sledećoj konferenciji za novinare. Srđan Vučinić, umetnički direktor festivala, kazao je da će 24. izdanje FAF-a prikazati najznačajnije filmove, zvezde festivala, kakvi su „Kradljivci“ nagrađeni u Kanu, zatim „Suton“ Lasla Nemeša koji dobio nagradu žirija u Veneciji ili „Svi znaju“ Ašgara Farhadija u kojem naslovne uloge igraju Penelope Kruz i Havijer Bardem.

– U konkurenciji za nagradu festivala „Aleksandar Saša Petrović“ najvećim delom učestvuju reditelji sa svojim prvim ili drugim filmom. Izuzetak je film „Ajka“ Sergeja Dvorcevoja, koji je 2009. bio pobednik FAF-a i Radu Žudeja velikog autora iz Rumunije koji nastupa sa filmom „Ne zanima me da li ćemo se u istoriju upisati kao varvari“. Time smo želeli da zaoštrimo kompeticiju – skrenuo je pažnju Vučinić.

On je najavio i dugoočekivanu premijeru filma „Teret“ Ognjena Glavonića, ali i ostvarenje ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno delo Želimira Žilnika, čiji će film „Najlepša zemlja na svetu“, prema želji autora, biti prikazan van konkurencije. Tokom festivala biće organizovana retrospektiva Žilnikovih filmova, kao i niz drugih pratećih programa. Posebno zanimljiv izbor donosi program „Bande a part sa“ radikalnim autorskim ostvarenjima kao što su „Slikovnica“ Žan Lik Godara, „Sezona lova“ Lava Dijaza, „Monrovija, Indijana“ Frederika Vajsmana…

U sklopu programa „Hrabri Balkan“ izabrani su filmovi, čija se hrabrost ogleda u ogoljavanju intimnog sveta, poručuju selektori Maša Seničić i Stefan Ivančić. Biće priređena i retrospektiva Žaka Riveta, a u sklopu programa „Acid Pop“ predviđeno je druženje sa filmskim autorima. Kuriozitet festivala biće i serija „Pesma“ Živojina Pavlovića sa LJubom Tadićem i Dušicom Žegarac u glavnim ulogama. Serija će biti prikazana u Muzeju kinoteke, kao omaž Živojinu Pavloviću.

Detalje o 24. izdanju FAF-a možete saznati u specijalnom dodatku lista Danas, koji izlazi u petak, 16. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari