Nikola Lorencin dobitnik Nagrade za životno delo 69. Martovskog festivala 1Foto: Beoinfo

– Želeo sam da dokumentarni film bude sve sem preslikavanje stvarnosti, iako svi žele da dokumentarni film bude kamera-oko. Danas je teško u to poverovati, jer svi imamo aparate i sprave da se bavimo filmom, da beležimo, da budemo novo oko. Imamo pristup dokumentarnom filmu koji se odnosi na registrovanje.

Pokazalo se da je jedina merljivost i valjanost rada – umetnik, autor, njegova duša, srce, a za dokumentarni film bogami i fizikus – kazao je juče Nikola Lorencin, filmski i TV reditelj i kritičar, kome će danas na otvaranju 69. Martovskog festivala biti dodeljena Nagrada za životno delo.

Lorencin se prisutnima obratio u Domu omladine na konferenciji povodom najave početka festivala i dodao da „već pola stoleća sa ovim festivalom boravi, druži se i na najbolji način sarađuje.“

Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala, podsetio je da će publika na otvaranju imati prilike da pogleda i svetsku premijeru filma „Dobrudžanska epopeja“.

Njoj će prisustvovati Siniša Dragin, scenarista i reditelj filma, i deo ekipe.

– Format koji pokušavamo da vratimo na Martovski festival je „Razgovori sa autorima“ u toku dana. Svakog dana, od srede u podne, u Domu omladine razgovaraćemo sa autorima filmova koji su u takmičarskom programu, i sa nekima od gostiju iz regiona i šire. Razgovaraćemo i o filmovima iz revijalnog programa – kazao je Dabić.

Dabić je ovom prilikom predstavio prateće programe festivala jer je o glavnom već bilo reči ranije i najavio od 18 sati promocije filmskih knjiga, među kojim su „Negovana divljina“ Bojana Jovanovića i monografija o Slavuju Hadžiću.

– Ove godine nagrada koja nosi ime Slavuja Hadžića obeležila je 15 godina, a takođe se obeležava i 15 godina od odlaska ovog poznatog direktora fotografije i filmskog autora. Njegova supruga Mirjana Hadžić, koja se takođe bavila filmom, priredila je monografiju „Slavuj Hadžić – Život mišljen slikom“. „Negovana divljina“ i ova monografija biće predstavljene 30. marta – najavio je Dabić.

Sledećeg dana održaće se promocija knjiga „Kinematografija štapa i kanapa“ Miroslava Bate Petrovića, i „Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: telo, rod identitet“.

Poslednjeg dana biće predstavljena dela: „Dobro došli na planet Zemlja“, i filmski časopis „Filaž“.

Tom prilikom biće prikazan i posljednji film Dušana Vukotića „Dobro došli na planet Zemlja“.

Tu su i stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi…

Između ostalih, biće održana radionica Miloša Tomića koji na neuobičajenom mestu – u prostoru garaže u Domu omladine – organizuje prikazivanje svojih starih filmova.

Publika će 31. marta imati prilike da pogleda program sa Vienna Shorts Festivala o čemu je govorio direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks.

– Austrijski kulturni forum sa zadovoljstvom podržava Martovski festival. Ove godine povezani smo sa bečkim festivalom kratkog filma Vienna Shorts, koji svakog proleća predstavi oko 300 novih internacionalnih ostvarenja. Odabrano je sedam filmova koje će publika Martovskog festivala moći da pogleda u četvrtak od 19 sati. Specijalni gost je Michael Heindl – likovni umetnik i filmski stvaralac koji će u četvrtak obratiti publici pred projekciju njegovog filma „Neće biti TV prenosa proleća“, nastao tokom prvog „lokdauna“. Likovni rad ovog umetnika može se videti na Savskom šetalištu na Kalemegdanu – kazao je Fajks.

Društveno odgovorna tribina

– Tribini „Uticaj filma i drugih vizuelnih ostvarenja na porodično nasilje“ slede dva zanimljiva događaja. Prvi je internacionalna premijera filma Danila Lole Ilića iz Hrvatske „Tko se tuče taj se voli?“. Taj film sveobuhvatno obrađuje ovu temu – kazao je Dabić i dodao da će na istu temu Branka Bešević Gajić, autorka dugometražnog igranog filma „Odluka“, uz druge stručnjake iz ove oblasti, održati predavanja na temu kako se porodično nasilje štafetno prenosi i kako oni koji su zlostavljani u mladosti, kasnije u zrelijim godinama postaju zlostavljači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari