Niški crkveni hor “Branko” obeležava 135 godina postojanja u beogradskom “Kolarcu” 1Monah Serafim Nitz- Haribi: Foto Vanja Keser

Hor „Branko“ iz Niša obeležiće 135 godina postojanja nastupom u beogradskoj muzičkoj dvorani „Kolarac“, saopštio je taj hor.

“Sa blagoslovom Episkopa niškog gospodina Arsenija, veliki i mali hor Niške crkvene pevačke družine ‘Branko’ iz Niša, uz učešće monaha Serafima Bit-Haribi i 13 Asirijkih otaca iz Gruzije, obeležiće 31. maja u 20 sati, svojom nastupom u Zadužbini Ilije Kolarca u Beogradu, 135 godina postojanja i svog duhovnog i muzičkog rada”, navodi se u saopštenju.

“Branko” navodi da će monah Serafim Bit-Haribi i pevači njegovog hora iz Gruzije svoj muzički nastup na kolarcu izvesti na aramejskom jeziku, kojim je govorio Isus Hrist.

U saopštenju se podseća da su monah Serafim Bit-Haribi i ovaj hor oduševili publiku na prošlogodišnjem festivalu „Muzički edikt“ u niškoj Sabornoj crkvi, svojim, za nas, neobičnim izvođenjem pravoslavne duhovne muzike.

Monah Serafim Bit-Haribi je tada kazao da muziku sam komponuje, a peva “kako je zapamtio od predaka”.

Niška crkvena pevačka družina „Brankoˮ je, inače, zvanično osnovana 1. septembra 1887. godine, mada se u literaturi i pojedinim arhivskim izvorima kao datumi osnivanja pominju i Božić i Đurđevdan, koji je proglašen za slavu Društva.

U okviru ove crkvene pevačke družine 2004. godine osnovan je podmladak Dečiji hor „Brankoˮ, uz blagoslov tadašnjeg episkopa niškog, a potonjeg patrijarha srpskog Irineja.

Iste godine osnovan je i crkveno-igrački ansambl „Brankoˮ.

 

Monah Serafim nastupa i u Nišu povodom gradske slave

Monah Serafim Bit-Haribi i njegov hor će 1. juna održati koncert i u Nišu, u hramu Svetog cara Konstantina i Carice Jelene.

On će nastupiti povodom gradske slave Sveti car Konstrantin i carica Jelena, 3. juna, koja se u Nišu obeležava više dana kroz različite manifestacije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari